登入
主選單
討論區捷徑
誰在線上
75人線上 (70人在瀏覽討論區)

會員: 0
訪客: 75

更多…

正在瀏覽:   2 名遊客

« 1 (2)

回復: a cheap shot
中級會員
註冊日期:
來自 HK
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 243
MP : 45 / 5972
EXP: 75
離線
參照:
Campfire 寫道:

勝選 - 選民眼晴是雪亮的,維景居民是有智慧的

敗選 - 咩質素嘅選民,就會有咩質素嘅當選者

果然有意思

唔係好明,可唔可以引用返原文,指教一下邊度可以悟出呢個真理呢?先謝指教。

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
來自 HK
所屬群組:
註冊會員
離線
條post原文是咁的:

參照:
好了,選舉已過,算是塵埃落定,恭喜嗰啲心儀候選人當選嘅得償所願啦。 So you ask for it, you get it. 希望之前有關嘅幾條 post 甚至 uncle doc 唔會即時成為咗佢哋口中所講嘅用完即棄嘅 dom dom,而係可以用來做一啲比較有意思啲嘅討論啦。 要記住嘅係,咩質素嘅選民,就會有咩質素嘅當選者。民主嘅內涵,並唔只係個個有權投票咁膚淺㗎,記住權利同責任,永遠都係成正比嘅,如果真係唔知道用咗自己投票嘅權利之後有乜嘢責任嘅話,呢度可以試下討論下。 民主國度裏面嘅選民責任係包括(唔局限於) 監察你選出嚟嘅議員,有冇達到你選佢時對佢嘅期望。例如(亦都唔只係局限於)曾經有人話候選人會同政府週旋,解決澳景路嘅問題,嗰位嘅責任就應該會係要,定時跟進下佢有冇喺嗰件事上面做咗啲乜,進展係點。 如果佢有做嘢嘅,當然係可喜可賀啦, 如果冇,就真要係諗下自己係咪都已經成為咗被佢用完即棄嘅 dom dom 啦。 唔好咁膚淺,認為做選民同埋做議員,就係好似好多人諗咁簡單㗎喇。民主嘅內容其實仲有好多㗎,有興趣不妨發表,討論下閣下嘅高見啦,好過只係識「期間限定」發功喇。

參照:
Campfire 寫道: 勝選 - 選民眼晴是雪亮的,維景居民是有智慧的 敗選 - 咩質素嘅選民,就會有咩質素嘅當選者 果然有意思

唔係好明,可唔可以引用返原文,指教一下邊度可以悟出呢個真理呢?先謝賜教。

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
VIP 群組
HP : 0 / 262
MP : 51 / 10752
EXP: 50
離線
原文? 你講笑咋下話? 勝選感言,就梗係要勝選先有機會講啦.

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
來自 HK
所屬群組:
註冊會員
離線
參照:
Campfire 寫道: 
原文? 你講笑咋下話? 勝選感言,就梗係要勝選先有機會講啦.

講笑?恭賀部分係真心嘅,民主制度下,心儀嘅候選人勝選,敗選都欣然接受,有啲風度馬。有關討論區使用方面,都係一種心願,關於民主選舉嘅權利同責任,更加唔可以講笑,係某「暴大」講師講 democracy 101 裏面嘅嘢。(唔好對號入座,冇指係邊間,甚至唔講係本地內地還是外地,小弟都怕畀人「圍」畀人「私了」㗎。) 所以有邊忽似講笑,真係勞指出喇。再謝賜教!

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
VIP 群組
HP : 0 / 262
MP : 51 / 10752
EXP: 50
離線
食政治飯同時又想遠離政治, 返出黎又隨時揾一百幾十, 而家可以甩身喇, 我梗係真心恭喜佢啦.

小弟才疏學淺, 連你果幾篇鴻文都唔係好睇係明(唔係too long didn't read呀), 邊有資格指教人. 今次返入黎主要係想睇下主席d粉絲係選舉過後有乜高見, 而見到"咩質素嘅選民,就會有咩質素嘅當選者"呢句風度十足嘅說話, 已經不枉此行啦.

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
來自 HK
所屬群組:
註冊會員
離線
其實"質素嘅選民,就會有咩質素嘅當選者。"呢句嘢唔係小弟嘅,係上堂聽教授講係,有其他著作都有同樣嘅概念,頗為中性冇褒亦冇貶,習慣睇嘢正面嘅就會睇到正面,而習慣睇嘢只睇負面嘅就會睇到負面,都係好可以理解嘅。

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 422
MP : 123 / 16567
EXP: 91
離線
講質素 ,十隻手指都有長短
福地有 嘉誠先生質素 ,也有黃伯質素