登入
主選單
討論區捷徑
誰在線上
94人線上 (90人在瀏覽討論區)

會員: 0
訪客: 94

更多…

正在瀏覽:   1 名遊客

(1) 2 »

a cheap shot
中級會員
註冊日期:
來自 HK
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 243
MP : 45 / 5974
EXP: 75
離線
唔想喺另外兩個post度回應,因為好明顯臨近選舉,有人特登久唔久就會喺嗰度發下功,將某啲人嘅名推返上頂,增加佢哋嘅曝光率。

不過睇到有人話: "如果佢堂堂正正話佢係建制嘅,我會尊重佢,佢而家嘅情況就係左閃右避 畀我嘅感覺係利益行先"

但係就有其他人甚至喺網站都係"未報稱政治聯繫"似乎更加閃縮喎,利益行先,瓣瓣啲票都想食埋嘅意圖就更加明顯啦。

應用擴展 工具箱

回復: a cheap shot
中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 137
MP : 19 / 3943
EXP: 48
離線
早晨,你好

一個做左12年都,自己要企係邊都未清楚,重要左閃右避
另一個係新人
政治背景/聯繫點比較?

另外,陳生同我講過,佢唔想維景居民有政治架.(我真係唔明)

應用擴展 工具箱

管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
HP : 2105 / 2105
MP : 8056 / 86336
EXP: 21
離線
參照:

eddiew9621 寫道:
早晨,你好

一個做左12年都,自己要企係邊都未清楚,重要左閃右避
另一個係新人
政治背景/聯繫點比較?

另外,陳生同我講過,佢唔想維景居民有政治架.(我真係唔明)

咁我都唔明點解你想維景居民有政治,你有冇嘗試搞清楚政治同民生嘅分別?

應用擴展 工具箱

管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
HP : 2105 / 2105
MP : 8056 / 86336
EXP: 21
離線
參照:

offwong 寫道:
唔想喺另外兩個post度回應,因為好明顯臨近選舉,有人特登久唔久就會喺嗰度發下功,將某啲人嘅名推返上頂,增加佢哋嘅曝光率。

不過睇到有人話: "如果佢堂堂正正話佢係建制嘅,我會尊重佢,佢而家嘅情況就係左閃右避 畀我嘅感覺係利益行先"

但係就有其他人甚至喺網站都係"未報稱政治聯繫"似乎更加閃縮喎,利益行先,瓣瓣啲票都想食埋嘅意圖就更加明顯啦。

老實講,如果佢係真建制,我哋應該有好多蛇餅齋粽

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
來自 HK
所屬群組:
註冊會員
離線
講到接觸候選人,都有嘗試下,喺度住嘅,唔難,隨時都得,唔喺度住嘅,選舉先見到,佢哋有其他利益要照顧,黨嘅,自己嘅,居民嘅實在公務繁忙無暇接應。

又有接觸過"未報稱政治聯繫"嘅。聆聽人哋意見嘅耐心有待改善,要拗贏嘅意欲相當強,感覺上要贏,比起要解決問題嘅意欲更加強,呢啲都可以算係能力強掛。

講到解決問題,佢認為激烈抗爭係有效嘅辦法嚟嘅,我哋嘅社區要解決嘅問題都唔少,用激烈抗爭嚟解決,唔知我哋嘅社區,包括維景,要打爛幾多嘢,損害幾多鄰舍關係,真係唔係好敢想像。

資深會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 703
MP : 367 / 28684
EXP: 14
離線
我認為繼續爭論陳生是浪費時間. 沒有必要抹黑陳生. 最重要是看他過去的成績. 請讓這個星期日投票決定.

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 137
MP : 19 / 3943
EXP: 48
離線
點解你唔可以接受我真係唔滿意陳生
而話我係抹黑呢?

我祗係一個中年人,我唔係搞事。

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
來自 HK
所屬群組:
註冊會員
離線
參照:
BurgerKing 寫道:

我認為繼續爭論陳生是浪費時間. 沒有必要抹黑陳生. 最重要是看他過去的成績. 請讓這個星期日投票決定.

同意啊
又睇到有人話"有承擔的就應該同政府周旋,放棄澳景路的管理權,我地又不是澳景路業主,做嘜要負責維修費。" 又睇唔到有第二啲候選人話佢哋會做呢樣喎。所以如果一個係魔鬼,另外啲都唔似係天使囉。

平心而論,對而家做緊嘢嘅有唔滿意嘅地方,一啲都唔出奇,因為佢有做或試過做,佢做到啲乜;做唔到啲乜,大家會知。但係有唔滿意,唔代表就要唔理好醜,是但換咗佢就得。喺證據唔顯示有好嘅選擇時,都只可以係督促有做嘢嗰個。社區真係負擔唔起唔理好醜魯莽地亂換來下下用激烈抗爭嚟解決分歧嘅代價。

現實世界好多嘢唔係零和遊戲,用自己對一邊嘅唔滿意將佢打成魔鬼,並唔會將另一邊嘅魔王變成天使。佢係咪真係天使,取決於佢係咪真有天使嘅本質。如果所有嘅都因被人批唔完美而被打成魔鬼。我哋都會揀傷害性冇咁大嗰個。

號稱最民主嘅國度嘅人有一句口頭禪: No one is perfect, we can only "pick the lesser of two evils". 大概就係咁嘅意思。

應用擴展 工具箱

高級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 318
MP : 72 / 10800
離線
蛇齋餅糭大家都有派,街坊得益有乜所謂。
議員做到嘢,唔派嘢街坊都會投俾你;
議員做唔到嘢,派乜街坊一樣照收,不過只會投俾對家。

你唔好仲當街坊長者係白痴,現在唔係饑荒時代,
銀髮長者都好著重健康,三高食品唔會食咁多,
呢個年代仲講 “蛇齋餅糭” 只係輸家嘅藉口。

附件:

jpg  FB_IMG_1505321624862.jpg (148.55 KB)
5385_5dd83bf1534f1.jpg 1200X1600 px

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
來自 HK
所屬群組:
註冊會員
離線
"明顯臨近選舉,有人特登久唔久就會喺嗰post度發下功,將某啲人嘅名推返上頂,增加佢哋嘅曝光率。"其實冇咩內容,只係又發下功啫。

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 96
MP : 12 / 2911
EXP: 85
離線
如果區議員有新面孔,佢聽取民意後,可能會處理澳景路的問題,但陳先就一定唔會。
另外,大家好強調陳先住維景,方面溝通,方面聯絡,你地係咪上佢屋企聯絡,溝通。我住維景十多年,都未見過陳生,淨係在愚民天地收到佢的資訊。

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
來自 HK
所屬群組:
註冊會員
離線
"新面孔,佢聽取民意" 完美世界當然係好。新面孔一定聽民意? 一定識理性地處理問題? 之前講嘅,參考下:
「又有接觸過"未報稱政治聯繫"嘅。聆聽人哋意見嘅耐心有待改善,要拗贏嘅意欲相當強,感覺上要贏,比起要解決問題嘅意欲更加強,呢啲都可以算係能力強掛。
講到解決問題,佢認為激烈抗爭係有效嘅辦法嚟嘅,我哋嘅社區要解決嘅問題都唔少,用激烈抗爭嚟解決,唔知我哋嘅社區,包括維景,要打爛幾多嘢,損害幾多鄰舍關係,真係唔係好敢想像。」

係講緊後生嗰位,佢解決條路嘅問題未必會係想像咁理想,可能會係 - 網上號召居民一齊出去「 堵」咗佢,以後唔好煩? 參考下。

應用擴展 工具箱

高級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 318
MP : 72 / 10800
離線
我哋屋苑同公屋居屋唔同,冇舖位位俾區議員做寫字樓,
現任區議員辦事處係响健明村,唔响維景。
所以邊個贏咗,你都唔會成日見到佢。

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 400
MP : 110 / 16204
EXP: 2
離線
過往的區議會選舉,大家都話要選出有能力及為選民做實事的人,但區議會長久给人的印像只是一個政治分贓的地方,支持政府的,分得越多,大大小小白象工程屢屢出現,所以不少人選民都無眼睇。

今次只因近月的社會運動持續,全世界(政府上下及其他國家)都想知道這次區議會選舉的结果,作為香港人對政府所作所為是否支持與否。選民支持建制派的侯選人,自然就會解讀為繼續支持政府,相反就是希望告訴大家對政府的作為,作出一個明確的否定,事情就是這麼簡單。

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
來自 HK
所屬群組:
註冊會員
離線
人嘅需索係永無止境嘅,只聚焦喺現在嘅負面自然會樣樣不滿,不滿蒙蔽理性而高估了自己判斷嘅能力,結果只係換來換去都係不滿。號稱最年輕嘅法國總統當初都係高票民選的,當日選佢嘅今日點對佢大家都見。新,年青,民望高,民意就一定滿足到人嘅需索,可以解決所有問題?Think again。

完美世界,換咗被打成魔鬼的,就係天使。但只聚焦喺現在嘅負面而睇唔見證據只顯示,所謂嘅魔鬼以外嘅選擇只係魔皇,不滿蒙蔽理性,唔理好醜總之換咗就一定好啲?將所謂嘅冇表現換成權力未在手已經極權過極權嘅暴民政治?有天使當然係揀天使啦,但如果所有都係魔鬼,只可以揀傷害性冇咁大嗰個。"pick the lesser of two evils". 就係咁嘅意思。社區真係負擔唔起,唔理好醜魯莽地換嘅代價。

應用擴展 工具箱

高級會員
註冊日期:
來自 Pearl
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 335
MP : 79 / 10977
EXP: 42
離線
參照:

linglinglook 寫道:
過往的區議會選舉,大家都話要選出有能力及為選民做實事的人,但區議會長久给人的印像只是一個政治分贓的地方,支持政府的,分得越多,大大小小白象工程屢屢出現,所以不少人選民都無眼睇。

今次只因近月的社會運動持續,全世界(政府上下及其他國家)都想知道這次區議會選舉的结果,作為香港人對政府所作所為是否支持與否。選民支持建制派的侯選人,自然就會解讀為繼續支持政府,相反就是希望告訴大家對政府的作為,作出一個明確的否定,事情就是這麼簡單。

原來投票就是要做俾人睇,仲要係全世界,咁做人真係好簡單喎

中級會員
註冊日期:
來自 HK
所屬群組:
註冊會員
離線

"明顯臨近選舉,有人特登久唔久就會喺嗰post度發下功,將某啲人嘅名推返上頂,增加佢哋嘅曝光率。"其實冇咩內容,好明顯只係又發下功啫。

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
來自 HK
所屬群組:
註冊會員
離線
好了,選舉已過,算是塵埃落定,恭喜嗰啲心儀候選人當選嘅得償所願啦。 So you ask for it, you get it. 希望之前有關嘅幾條 post 甚至 uncle doc 唔會即時成為咗佢哋口中所講嘅用完即棄嘅 dom dom,而係可以用來做一啲比較有意思啲嘅討論啦。

要記住嘅係,咩質素嘅選民,就會有咩質素嘅當選者。民主嘅內涵,並唔只係個個有權投票咁膚淺㗎,記住權利同責任,永遠都係成正比嘅,如果真係唔知道用咗自己投票嘅權利之後有乜嘢責任嘅話,呢度可以試下討論下。 民主國度裏面嘅選民責任係包括(唔局限於) 監察你選出嚟嘅議員,有冇達到你選佢時對佢嘅期望。例如(亦都唔只係局限於)曾經有人話候選人會同政府週旋,解決澳景路嘅問題,嗰位嘅責任就應該會係要,定時跟進下佢有冇喺嗰件事上面做咗啲乜,進展係點。 如果佢有做嘢嘅,當然係可喜可賀啦, 如果冇,就真要係諗下自己係咪都已經成為咗被佢用完即棄嘅 dom dom 啦。 唔好咁膚淺,認為做選民同埋做議員,就係好似好多人諗咁簡單㗎喇。民主嘅內容其實仲有好多㗎,有興趣不妨發表,討論下閣下嘅高見啦,好過只係識「期間限定」發功喇。

應用擴展 工具箱

高級會員
註冊日期:
來自 Pearl
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 335
MP : 79 / 10977
EXP: 42
離線
參照:

offwong 寫道:
好了,選舉已過,算是塵埃落定,恭喜嗰啲心儀候選人當選嘅得償所願啦。 So you ask for it, you get it. 希望之前有關嘅幾條 post 甚至 uncle doc 唔會即時成為咗佢哋口中所講嘅用完即棄嘅 dom dom,而係可以用來做一啲比較有意思啲嘅討論啦。

要記住嘅係,咩質素嘅選民,就會有咩質素嘅當選者。民主嘅內涵,並唔只係個個有權投票咁膚淺㗎,記住權利同責任,永遠都係成正比嘅,如果真係唔知道用咗自己投票嘅權利之後有乜嘢責任嘅話,呢度可以試下討論下。 民主國度裏面嘅選民責任係包括(唔局限於) 監察你選出嚟嘅議員,有冇達到你選佢時對佢嘅期望。例如(亦都唔只係局限於)曾經有人話候選人會同政府週旋,解決澳景路嘅問題,嗰位嘅責任就應該會係要,定時跟進下佢有冇喺嗰件事上面做咗啲乜,進展係點。 如果佢有做嘢嘅,當然係可喜可賀啦, 如果冇,就真要係諗下自己係咪都已經成為咗被佢用完即棄嘅 dom dom 啦。 唔好咁膚淺,認為做選民同埋做議員,就係好似好多人諗咁簡單㗎喇。民主嘅內容其實仲有好多㗎,有興趣不妨發表,討論下閣下嘅高見啦,好過只係識「期間限定」發功喇。

有意思、有意思

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
VIP 群組
HP : 0 / 262
MP : 51 / 10754
EXP: 50
離線
勝選 - 選民眼晴是雪亮的,維景居民是有智慧的