登入
主選單
討論區捷徑
誰在線上
72人線上 (69人在瀏覽討論區)

會員: 0
訪客: 72

更多…

正在瀏覽:   1 名遊客

« 1 (2) 3 4 »

回復: 派傳單嘅 “葉子祈” 係乜水?
Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
VIP 群組
註冊會員
HP : 0 / 830
MP : 545 / 34031
EXP: 20
離線
參照:

shrek 寫道:
話時話, 剛剛有類似陳水扁事情發生了, 為了選票, 乜野都做得出.

剛回來時見到不少街坊在15座, 又有警察, 又有兩個穿反光衣"議員監察"男人??? 是什麼人呢???

好像是有候選人走入來派傳單引發了衝突....., 不要為難我們的保安, 更不要暴力.

應用擴展 工具箱

資深會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 703
MP : 367 / 28678
EXP: 14
離線
OS 是一個私人地方. 派傳單當然不能入. 荒謬

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 137
MP : 19 / 3942
EXP: 48
離線
係有個居民打個年青候選人, 年青人冇入嚟維景派傳單。
係佢畀人打完之後追嗰打人既先至入到嚟嘅

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 400
MP : 110 / 16200
EXP: 2
離線
其實維景區的選民只有維景居民,我相信任何一個怎麽樣的區議員,都不會愚昧無知到在區議會內做一些會失去維景選票的事,除非他/她不想在下一屆出現。叧一方面,我們是否想要一個區議員,在一個充滿政治氛圍的議會內,守護着我們的地區及香港人的核心價值呢?!

政治問題並非今天才出現,只要有人有權的地方,政治就自然在你身旁出現。倒不如以開放的態度,去嘗試了解和感受一下,去為自己及下一代,創造多一些比較公平和公正的政治環境和條件,好讓我們的社區受益。

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 529
MP : 195 / 21701
EXP: 18
離線
玩政治的人, 往往為了自身及所屬政治團體的利益, 出賣弱小社群, 這些都在最近台灣事件看得很清楚. 那些人, 為了獲得最大利益, 經常一致行動, 與其他選區結盟, 最後總有選區被犠牲, 能夠在這樣巨大的權力鬥爭中, 不站邊, 事事從維景角度出發, 這個至為重要! 玩政治的人會做實事嗎? 到選舉的時候, 只要弄一兩件爭議性事情, 挑起民眾對生活的不滿或恐懼, 再開出空頭支票, 洗腦式宣傳自己就是新一代救世主, 選舉往往都是這個玩法吧. 剛剛陳水扁事情又發生了, 參選人受傷害, 令人覺得選舉不公, 參選人處於弱勢, 帶動民眾的同情心, 影響選情. 政治勢力成功入侵, 屋苑的各樣工程便有可能發生圍標事件, 管理費便會有上升壓力, 居民損失慘重. 到了下一次選舉, 政黨重組, 又派新人參選, 改頭換面, 又再一次政治角力, 又再挑人民情緒, 互相指責, 真是沒完沒了.

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 595
MP : 251 / 24246
EXP: 83
離線
屋苑政治化、晚晚系到叫,唔諗啲BB丶要休息的病人丶老人家丶考試的要溫習,連最基本的鄰舍的品德都冇,仲要選果啲黃丶藍、黑。

應用擴展 工具箱

資深會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
同意. 晚晚系到叫,以為自己好有形,連最基本鄰舍的尊重都冇,請行使自己的自由時, 不要打擾其他人.

BurgerKing 於 2019年10月28日 09:01:04
應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 595
MP : 251 / 24246
EXP: 83
離線
2003年買維景,鍾意環境寧靜,當時鳥雨花香,管理又好,管理費應該平盡TKO,我小男人冇要求。

如果要叫請番屋企係窗度叫,唔好唔嘈自己家人去嘈其他住户,咁都叫公義?

應用擴展 工具箱

高級會員
註冊日期:
來自 OS
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 386
MP : 103 / 15850
EXP: 46
離線
其實咁多人話不談政治,現在還講這番說話真係有啲離地。區議員可選特首,區議會可以支持政府送中條例這不是政治嗎? 話不想搞政治的人就是不想你搞政治,但正正佢就係搞緊政治。 現任嘅議員和哪吒不是同一黨嗎?

應用擴展 工具箱

高級會員
註冊日期:
來自 OS
所屬群組:
註冊會員
離線
建制派尤其是民建聯最多圍標事件

應用擴展 工具箱

資深會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 543
MP : 206 / 16935
EXP: 75
離線
選區議員本身就係一件關於政治啦, 而家唔係選業委會呀, 要分清楚.

現任陳生成日跟方國珊出現, 立場唔見得好.

應用擴展 工具箱

資深會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
看一個人的表現最重要. 對於這個地區做到野, 有成積. 相反,新候選人明顯是為了獲得政治權力, 玩政治 & 玩香港政府 (如民主黨). 看看這次選舉, 這個政黨有多少人參選: 漁翁撒網

BurgerKing 於 2019年11月02日 12:08:44
應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
連選舉宣傳到咁專制我點可以相信陳繼偉係公正左呢

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
都係果句,陳生
私心大
能力低

eddiew9621 於 2019年11月03日 12:54:29
應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 96
MP : 12 / 2910
EXP: 85
離線
林鄭777票,有一票係要多謝陳先生。

應用擴展 工具箱

高級會員
註冊日期:
來自 OS
所屬群組:
註冊會員
離線
報紙都有報導,明明係有候選人被打和掉手機落橋都可以話係陳水扁事件⋯⋯很有大公、文滙報質素

應用擴展 工具箱

高級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 318
MP : 72 / 10798
EXP: 75
離線
建制派同泛民政黨對待區選嘅分別係:
建制派資源多,就算未係自己地頭,早一兩年已經會派人做下門面嘢,增取曝光;
派民就臨選之前兩三個月,分好餅仔先會派人空降,除咗著重政治議題之外,有冇該選區地區工作經驗係唔會考慮,以為打自己黨招牌就夠,唔考慮街坊感受。

我哋維景、隔離都善、彩健都係咁樣空降無厘頭,彩明商場對出巴士站,近排假日就有個靚仔出來量血壓,之前唔見佢咁主動。就算我冇錢買血壓計,行多兩步去體育館,有血壓計,新換電子磅仲可以自動度高、計 BMI ,仲等你慢慢量?

反正區議員只係做民生嘢,條街多狗屎、街燈唔夠光、公園有冇搖搖板之類,就你話村長點唔好,起碼真係做到嘢。
我對臨選舉兩三個月,突然會走出來關心我哋嘅人,真係好懷疑除咗選票,有幾真心我哋區?如果真係有心選,起碼早一年蒲頭做下嘢曝光,街坊先敢投俾你。

村長嘅競選刊物,基本上睇維景通訊已夠;
葉先生果份,除咗政治嘢,所有民生嘢都只係上網抄功課水平。唔想串佢,但真係懷疑佢自己寫出嚟嘅嘢,有幾多佢真係有去了解過?

應用擴展 工具箱

管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
HP : 2105 / 2105
MP : 8056 / 86319
EXP: 21
離線
參照:

duncan9394 寫道:
建制派同泛民政黨對待區選嘅分別係:
建制派資源多,就算未係自己地頭,早一兩年已經會派人做下門面嘢,增取曝光;
派民就臨選之前兩三個月,分好餅仔先會派人空降,除咗著重政治議題之外,有冇該選區地區工作經驗係唔會考慮,以為打自己黨招牌就夠,唔考慮街坊感受。

我哋維景、隔離都善、彩健都係咁樣空降無厘頭,彩明商場對出巴士站,近排假日就有個靚仔出來量血壓,之前唔見佢咁主動。就算我冇錢買血壓計,行多兩步去體育館,有血壓計,新換電子磅仲可以自動度高、計 BMI ,仲等你慢慢量?

反正區議員只係做民生嘢,條街多狗屎、街燈唔夠光、公園有冇搖搖板之類,就你話村長點唔好,起碼真係做到嘢。
我對臨選舉兩三個月,突然會走出來關心我哋嘅人,真係好懷疑除咗選票,有幾真心我哋區?如果真係有心選,起碼早一年蒲頭做下嘢曝光,街坊先敢投俾你。

村長嘅競選刊物,基本上睇維景通訊已夠;
葉先生果份,除咗政治嘢,所有民生嘢都只係上網抄功課水平。唔想串佢,但真係懷疑佢自己寫出嚟嘅嘢,有幾多佢真係有去了解過?

最大問題係葉生同維景無任何關係,唔係業主,甚至唔係租客,真係唔知靠咩嚟維護維景居民利益

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
嘩,寫咁多嘢.
陳生,係唔係選情告急?

應用擴展 工具箱

高級會員
註冊日期:
來自 OS
所屬群組:
註冊會員
離線
陳某獲工聯會點名加持, 真係恭喜晒, 又話不要政黨政治?

應用擴展 工具箱

可以查看帖子.
不可發帖.
不可回復.
不可編輯自己的帖子.
不可刪除自己的帖子.
不可發起投票調查.
不可在投票調查中投票.
不可上傳附件.
不可不經審核直接發帖.

[高級搜索]