登入
主選單
討論區捷徑
誰在線上
40人線上 (28人在瀏覽討論區)

會員: 0
訪客: 40

更多…

正在瀏覽:   2 名遊客

(1) 2 3 4 »

派傳單嘅 “葉子祈” 係乜水?
高級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 318
MP : 72 / 11063
EXP: 75
離線
今晚响商場派傳單嘅 “葉子祈”,
請問有冇街坊知佢係乜嘢政黨?
叫自己做社區主任,個組織叫 “將向天晴”,真係未聽過。
面書又冇搵唔到維景嘢,但就好多反修例嘅嘢。

應用擴展 工具箱

回復: 派傳單嘅 “葉子祈” 係乜水?
Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 542
MP : 205 / 22667
EXP: 69
離線
唔知係乜水, 總之想抽水.

區議員最緊要地區事務, 唔該唔好攪政治. 咁多年邊個幫到維景, 大家好清楚.

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
VIP 群組
註冊會員
HP : 0 / 830
MP : 546 / 34747
EXP: 22
離線
參照:

shrek 寫道:
唔知係乜水, 總之想抽水.

區議員最緊要地區事務, 唔該唔好攪政治. 咁多年邊個幫到維景, 大家好清楚.

真心唔想屋苑變成是非之地.......

不久前在都會馬尺樓下的一X面吃下午茶, 旁邊坐著二人輕聲討論派2人出選, 裝藍扮黃等等, 打擊CHAN議員...

又如何玩LING展, 利用市民不喜歡LING展搞大佢....唉....

** 利申, 我之前都沒有在區會投票, 但這次我會投做實事的人.

應用擴展 工具箱

高級會員
註冊日期:
來自 OS
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 386
MP : 103 / 16171
EXP: 46
離線
有競爭才有進步,好事喎!唔可以咁快下結論一定唔好,或者有改變會更好呢!

應用擴展 工具箱

資深會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 703
MP : 367 / 29264
EXP: 14
離線
他是年輕人. 今次維景不幸有人想在這裡攪政治.
點選開新視窗看原始圖檔

附件:

jpg  YM.JPG (69.38 KB)
1204_5da9e8fc5a6dd.jpg 596X447 px

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
VIP 群組
註冊會員
離線
如果是真心服務的就是好事. 但政黨入侵屋苑, 控制財政, 最後埋單是誰? 不少屋苑都有這情況... 維景有5000戶, 是一件不可多得肥缺

而且這麼大的屋苑, 居民不同政見一定有的. 大搞政治, 不同政見人士互相攻擊...這是我們所樂見? 還可以有一片小小清靜的地方嗎? 現在真的慶幸現議員是比較中立而且做實事的了.

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 401
MP : 111 / 16559
EXP: 4
離線
派傳單嘅 “葉子祈”是参選「區議會」的,為地區服務,他不是參選维景業主委員會,希望大家要分辨清楚。

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
這次慘了, 以後地區事務將變成政治角力的地方, 什麼公園, 巴士路線, 綠化, 噪音, 環境改善事項都跟政治掛鉤, 變成政治籌碼, 拉布, 議而不決, 再派人政治滲透屋苑業委會, 恐怕都沒有安寧清靜的日子了.

區議會, 其實不就是維景都會站兩個屋苑嗎??

應用擴展 工具箱

管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
HP : 2105 / 2105
MP : 8056 / 88071
EXP: 21
離線
參照:

linglinglook 寫道:
派傳單嘅 “葉子祈”是参選「區議會」的,為地區服務,他不是參選维景業主委員會,希望大家要分辨清楚。

最大問題係佢唔知邊度嚟同埋肯定唔係住維景,你點可以旨意佢為我哋服務呢?

應用擴展 工具箱

管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
HP : 2105 / 2105
MP : 8056 / 88071
EXP: 21
離線
參照:

shrek 寫道:
這次慘了, 以後地區事務將變成政治角力的地方, 什麼公園, 巴士路線, 綠化, 噪音, 環境改善事項都跟政治掛鉤, 變成政治籌碼, 拉布, 議而不決, 再派人政治滲透屋苑業委會, 恐怕都沒有安寧清靜的日子了.

區議會, 其實不就是維景都會站兩個屋苑嗎??

上屆開始已經係維景only
傘兵始終太政治,完全睇唔到會點幫我哋

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
VIP 群組
註冊會員
離線
參照:

BurgerKing 寫道:
他是年輕人. 今次維景不幸有人想在這裡攪政治.
點選開新視窗看原始圖檔

右3, 便是我上次在一粥面聽到佢跟其軍師之類人物如何討論又黃又藍如何攻擊, 我區候選人也是同一黨....唉...

應用擴展 工具箱

資深會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
葉子祈不會幫助維景都會站這個社區. 基本上想攪政治. 這班人是有計劃 & 有組織的來參加這次將軍澳選舉. 而且區議員好像是可以投票選特首.

附件:

jpg  TKO.JPG (94.64 KB)
1204_5db07d92db63f.jpg 597X646 px

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 173
MP : 27 / 5142
EXP: 95
離線
都十幾年無上這裏,各位街坊好

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
我都覺得好需要有選擇,陳生我同佢傾過數次,祗有失堃,私心又大,能力又低

應用擴展 工具箱

資深會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
唯一的方法是在選舉日投票給做實事的人.

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
啊, 維景自己一個選區, 咁熟悉維景好重要.

老實講, 紅磚路閘門我好滿意, 你話我自私都無問題, 我唔喜歡單車友入黎衝單車. 受傷又要屋苑保險賠.能夠成功頂住外界壓力, 完成閘門安裝, 係唔容易.

應用擴展 工具箱

資深會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
同意. 紅磚路閘門我也好滿意, 我也唔喜歡單車友入黎衝單車. 受傷又要屋苑保險賠.而且維景有責任依法管理和維修澳景路.

應用擴展 工具箱

新晉會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 25
MP : 3 / 375
EXP: 0
離線
其實11月24日係選區議員,唔係選維景業委會。

而咁啱維景就係一個選區,可以選出一個區議員。由維景選區選出嘅區議員,當然要為選票負責。但其實佢地都係西貢區議員,開會就係一齊傾成個區嘅事。

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
參照:

BurgerKing 寫道:
同意. 紅磚路閘門我也好滿意, 我也唔喜歡單車友入黎衝單車. 受傷又要屋苑保險賠.而且維景有責任依法管理和維修澳景路.

最重要先照顧我地維景利益, 你話選佢出黎, 只掛住改善西貢碼頭, 益晒人地區, 咁就死啦. 一陣佢話為左西貢區整體利益, 開放澳景路, 利用我地屋苑資源, 利益輸送其他西貢區, 咁真係世界未日.

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
話時話, 剛剛有類似陳水扁事情發生了, 為了選票, 乜野都做得出.

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
VIP 群組
註冊會員
離線
參照:

shrek 寫道:
話時話, 剛剛有類似陳水扁事情發生了, 為了選票, 乜野都做得出.

剛回來時見到不少街坊在15座, 又有警察, 又有兩個穿反光衣"議員監察"男人??? 是什麼人呢???

好像是有候選人走入來派傳單引發了衝突....., 不要為難我們的保安, 更不要暴力.

應用擴展 工具箱

資深會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
OS 是一個私人地方. 派傳單當然不能入. 荒謬

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
係有個居民打個年青候選人, 年青人冇入嚟維景派傳單。
係佢畀人打完之後追嗰打人既先至入到嚟嘅

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 401
MP : 111 / 16559
EXP: 4
離線
其實維景區的選民只有維景居民,我相信任何一個怎麽樣的區議員,都不會愚昧無知到在區議會內做一些會失去維景選票的事,除非他/她不想在下一屆出現。叧一方面,我們是否想要一個區議員,在一個充滿政治氛圍的議會內,守護着我們的地區及香港人的核心價值呢?!

政治問題並非今天才出現,只要有人有權的地方,政治就自然在你身旁出現。倒不如以開放的態度,去嘗試了解和感受一下,去為自己及下一代,創造多一些比較公平和公正的政治環境和條件,好讓我們的社區受益。

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
玩政治的人, 往往為了自身及所屬政治團體的利益, 出賣弱小社群, 這些都在最近台灣事件看得很清楚. 那些人, 為了獲得最大利益, 經常一致行動, 與其他選區結盟, 最後總有選區被犠牲, 能夠在這樣巨大的權力鬥爭中, 不站邊, 事事從維景角度出發, 這個至為重要! 玩政治的人會做實事嗎? 到選舉的時候, 只要弄一兩件爭議性事情, 挑起民眾對生活的不滿或恐懼, 再開出空頭支票, 洗腦式宣傳自己就是新一代救世主, 選舉往往都是這個玩法吧. 剛剛陳水扁事情又發生了, 參選人受傷害, 令人覺得選舉不公, 參選人處於弱勢, 帶動民眾的同情心, 影響選情. 政治勢力成功入侵, 屋苑的各樣工程便有可能發生圍標事件, 管理費便會有上升壓力, 居民損失慘重. 到了下一次選舉, 政黨重組, 又派新人參選, 改頭換面, 又再一次政治角力, 又再挑人民情緒, 互相指責, 真是沒完沒了.

應用擴展 工具箱

可以查看帖子.
不可發帖.
不可回復.
不可編輯自己的帖子.
不可刪除自己的帖子.
不可發起投票調查.
不可在投票調查中投票.
不可上傳附件.
不可不經審核直接發帖.

[高級搜索]