登入
主選單
討論區捷徑
誰在線上
30人線上 (25人在瀏覽討論區)

會員: 0
訪客: 30

更多…

正在瀏覽:   1 名遊客

8年歸老惠而浦洗衣機
資深會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 545
MP : 208 / 20498
EXP: 83
離線
部機終於不治了,請問近期有冇人換了三期洗衣機,有好介紹嗎?謝謝!

應用擴展 工具箱

回復: 8年歸老惠而浦洗衣機
Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 600
MP : 256 / 20093
EXP: 3
離線
Our machine still okay wor.....(almost 9 years)

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 120
MP : 16 / 3364
EXP: 82
離線
del

應用擴展 工具箱

資深會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
剛睇左 panashop, model NA-140VG3可洗10kg,要$5480需飛頂,包安裝及可送走舊机但要先自行拆掉水喉如想快一換一,請問好用嗎?謝謝!

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 145
MP : 21 / 4053
離線
my washing machine also having problem..
anyone know which model and brand can use for phase 2

應用擴展 工具箱

資深會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
買咗啦!!!個capacity真係正,可放好多的衣服,使用時唔會好嘈,不過就大咗d,突出約1.5吋,好彩仲可以開哂厨房門!

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
參照:

mochuchu 寫道:
買咗啦!!!個capacity真係正,可放好多的衣服,使用時唔會好嘈,不過就大咗d,突出約1.5吋,好彩仲可以開哂厨房門!

thanks your information.. i think i will buy Whirlpool AWI310 or AWU610.

應用擴展 工具箱

資深會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
just received a leaflet from whirlpool. u may take a look for more option.

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
參照:

mochuchu 寫道:
just received a leaflet from whirlpool. u may take a look for more option.

thanks. i contacted whirlpool sales. only AWI310 or AWU610 can use in phase 2

應用擴展 工具箱

高級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 430
MP : 127 / 13906
EXP: 21
離線
我都壞左洗衣機, 初初都睇左好多model, 但最後為左統一及美觀, 最後都鎖定以下兩部model, 可以用返度洗衣機門.

Whirlpool AWI310
Whirlpool AWI312

問過 Whirlpool 方面, 兩部都可以裝返度門上去, 不過要裝工 (師父拆+裝$200, 自己拆+師父裝$100)

不過Whirlpool 呢兩部佢自己報個價都好貴, 決定都係d 樓上舖買, 等緊報價, 初步睇price.com.hk 價如下

310: ~$5880
312: ~$6560

都係一年保養, 係朋友度試過310, 靜過原裝好多, 乾衣40分鐘, 恤衫幾乎乾哂.

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
參照:

osnewowner 寫道:
我都壞左洗衣機, 初初都睇左好多model, 但最後為左統一及美觀, 最後都鎖定以下兩部model, 可以用返度洗衣機門.

Whirlpool AWI310
Whirlpool AWI312

問過 Whirlpool 方面, 兩部都可以裝返度門上去, 不過要裝工 (師父拆+裝$200, 自己拆+師父裝$100)

不過Whirlpool 呢兩部佢自己報個價都好貴, 決定都係d 樓上舖買, 等緊報價, 初步睇price.com.hk 價如下

310: ~$5880
312: ~$6560

都係一年保養, 係朋友度試過310, 靜過原裝好多, 乾衣40分鐘, 恤衫幾乎乾哂.

Hi, do you know what is the difference between 310 and 312?
i only see 312 is new model.

應用擴展 工具箱

高級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
310 vs 312 主要分別如下A

- max 1000 rpm vs 1200rpm

- 冇 LCD vs 有 LCD (呢個真係唔知好定壞)

- 無定時開機 vs 16小時定時開機 (即係可以夜晚掉衫入去早上起身洗完攞去朗

- 6KG洗/3KG乾 vs 6KG洗/4KG乾

- 乾衣時段調較(分鐘): 40'/100'/120'/130'/150' vs 30'/60'/80'/100'/120'/130'/140'/150'/160'/180'

呢個我打去 Whirlpool CS confirm的, 因為說明書都無寫 312 乾衣時段, 呢個都係其中一樣我諗住買312既原因, 因為310 40' 又覺太短, 但100'又太長

其他大致一樣.

應用擴展 工具箱

資深會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 636
MP : 291 / 26579
EXP: 46
離線
換左simen, 個15分鐘快洗真係好正.

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 218
MP : 38 / 9135
EXP: 75
離線
Simen which model ?

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
參照:

osnewowner 寫道:
310 vs 312 主要分別如下A

- max 1000 rpm vs 1200rpm

- 冇 LCD vs 有 LCD (呢個真係唔知好定壞)

- 無定時開機 vs 16小時定時開機 (即係可以夜晚掉衫入去早上起身洗完攞去朗

- 6KG洗/3KG乾 vs 6KG洗/4KG乾

- 乾衣時段調較(分鐘): 40'/100'/120'/130'/150' vs 30'/60'/80'/100'/120'/130'/140'/150'/160'/180'

呢個我打去 Whirlpool CS confirm的, 因為說明書都無寫 312 乾衣時段, 呢個都係其中一樣我諗住買312既原因, 因為310 40' 又覺太短, 但100'又太長

其他大致一樣.

thanks a lot.. it's very detail information..

應用擴展 工具箱

新晉會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 49
MP : 6 / 1489
EXP: 97
離線
我果部都啱啱打柴。新年換新洗衣機。一期要用咩牌子同型號先放得入呢?

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
來自 hk
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 114
MP : 15 / 2894
EXP: 59
離線
Siemens,so far so good

附件:

jpg  100_2660.JPG (594.52 KB)
8970_4f2fa42b55531.jpg 2576X1932 px

應用擴展 工具箱

高級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
搵左收賣佬, 點知佢唔一野同我搵把菜刀cut左水喉, 噴左一陣水, 後尾又要我去搵返個水喉掣(超難搵, 伸到隻手好入先得), 好彩無水浸, 清潔都攪左成個鐘, 又噴到跳fuse, 唉....真係攪到一pat野.

而家攪掂哂, order埋 AWI312, 拆埋度門等佢送貨!! Total around $6800 (連裝返度門上個洗衣機)

維景入伙都係有d 那西, 洗衣機個三腳插竟然仲係入便 (佢地cut左個三腳直接入面板, 所以會cut斷佢, 係估唔到佢會留係入便唔掉.

應用擴展 工具箱

資深會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 703
MP : 367 / 29213
EXP: 14
離線
What price did you pay for your Siemens washer& dryer?
Did it need to 飛頂?

應用擴展 工具箱

高級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
上星期已安裝好AWI312, 使用中暫時都好滿意.

試左900轉, d 衫都比較乾, 同埋都試左30分鐘乾衣, 兩樣一齊d 衫已經乾左8成, 吹多一日已經乾哂.

裝返度門之後基本上同成個廚房都比較配合.

要留意係除左部機費用外, 另外俾左以下費用.

1. 裝返度門上洗衣機 $100
2. 更換U型 filter $160
3. 換回三腳插頭 $100

應用擴展 工具箱

資深會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 636
MP : 291 / 26579
EXP: 46
離線
要飛頂...我買果隻係大capacity,1200轉,冇乾衣(因為咁多年都冇用),好似5000左右. simen有幾隻model都可以飛頂. 夠靜. 飛左頂都有好多位剩. 我去工聯會買,比瘋x平好多. 如果要睇實物, 暫時發現最多display洗衣機係megabox既蘇x,真係有百幾部任睇.

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
VIP 群組
HP : 0 / 85
MP : 10 / 3557
EXP: 40
離線
請問你在那裡訂312? 謝謝

應用擴展 工具箱

高級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
話咁快就7年, 當年換部 Whirlpool AW312 上星期開始有怪聲(吱吱聲), 再加埋面板D 燈會閃, 搵左 Whirlpool 師父上嚟睇(無保養好耐). 收左$570 檢查費後, 初步估計

1) 吱吱聲 (皮帶或滾筒壞)
- 皮帶 $380
- 滾筒 (要成個換), 加埋運費 >$2000

2) 電子面板壞
- 佢有前面同後面, 每塊$1200, 即換哂$2400

總結, 準備買新機! ><

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 541
MP : 204 / 22606
EXP: 67
離線
我部機換左5年, 行1000轉時係咁跳, 要行800轉先好啲. 我唔打算檢查啦, 維修一定好貴的. 暫時800轉頂住先.

網上見到小米洗烘一體機, 只要人仔1999, 好吸引. 可惜850MM 高, 放唔落廚櫃.

其實廚櫃呢個高度係咪玩野, 買洗衣機少左選擇

4/5 10:42
應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
VIP 群組
註冊會員
HP : 0 / 830
MP : 546 / 34688
EXP: 22
離線
參照:

shrek 寫道:
我部機換左5年, 行1000轉時係咁跳, 要行800轉先好啲. 我唔打算檢查啦, 維修一定好貴的. 暫時800轉頂住先.

網上見到小米洗烘一體機, 只要人仔1999, 好吸引. 可惜850MM 高, 放唔落廚櫃.

其實廚櫃呢個高度係咪玩野, 買洗衣機少左選擇

好多都要飛頂...仲要加錢...

4/6 20:07
應用擴展 工具箱

可以查看帖子.
不可發帖.
不可回復.
不可編輯自己的帖子.
不可刪除自己的帖子.
不可發起投票調查.
不可在投票調查中投票.
不可上傳附件.
不可不經審核直接發帖.

[高級搜索]