登入
主選單
討論區捷徑
誰在線上
69人線上 (60人在瀏覽討論區)

會員: 0
訪客: 69

更多…

正在瀏覽:   1 名遊客

三期原裝National分體式冷氣機
中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 233
MP : 42 / 7313
EXP: 35
離線
我住三期兩房,仲用緊原裝個3部冷氣。

主人房部冷氣如果開足成晚,到第二朝就有好大陣臭味。
我年頭已經搵人洗過,自己亦用洗冷氣泡沫清洗過,隔塵網又洗過...
但是過一排又有返,通常落雨天仲勁味d...
而大廳同幾房兩部就乜野味都冇....

唔知有冇人知點搞?
可以教下我!!

另外部機除左隔塵網入面仲有兩塊乜野空氣過濾網(黑色),係咪要換架?
有冇人換過?

THX

應用擴展 工具箱

回復: 三期原裝National分體式冷氣機
中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
anybody know?

應用擴展 工具箱

高級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 488
MP : 164 / 19886
EXP: 52
離線
May be your air conditioner compressor area has some dead (birds)animals.

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 182
MP : 29 / 6074
EXP: 29
離線
先考慮開機之後不關窗, 等15分鐘左右, 讓鮮風流經冷氣機. 一兩天之後再沒有那些發霉的氣味就行了.

(如果情況持續, 多是有積水困在排水位, 發霉了引起氣味. 怎清理: 自己搞可上網找找方法, 主要是用管子吹氣進走那些塵垢障礙物. 如找工人洗機, 要叫工人順吹吹去水口.)參照:

terrybobo 寫道:
我住三期兩房,仲用緊原裝個3部冷氣。

主人房部冷氣如果開足成晚,到第二朝就有好大陣臭味。
我年頭已經搵人洗過,自己亦用洗冷氣泡沫清洗過,隔塵網又洗過...
但是過一排又有返,通常落雨天仲勁味d...
而大廳同幾房兩部就乜野味都冇....

唔知有冇人知點搞?
可以教下我!!

另外部機除左隔塵網入面仲有兩塊乜野空氣過濾網(黑色),係咪要換架?
有冇人換過?

THX

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
來自 Ocean Shores
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 160
MP : 24 / 6568
EXP: 40
離線
你指係唔係近機頂果塊黑色架既濾網?本身個濾網應該係白色,你打去National零件部 Tel: 2406555訂,佢地可以安排送去附近既Pana Shop.

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
唔該晒,等我試下先!參照:

HanHan 寫道:
你指係唔係近機頂果塊黑色架既濾網?本身個濾網應該係白色,你打去National零件部 Tel: 2406555訂,佢地可以安排送去附近既Pana Shop.

應用擴展 工具箱

新晉會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
VIP 群組
HP : 0 / 28
MP : 3 / 774
EXP: 12
離線
去年係"take me home"見到有關報導, 今年自己試吓先
點選開新視窗看原始圖檔

搵咗一陣先搵到這些螺絲
點選開新視窗看原始圖檔

佢地係有掩仔掩蓋住
點選開新視窗看原始圖檔

可拆去機殼去洗了
點選開新視窗看原始圖檔

摩打有一粒螺絲, 鬆開後可拆去前面白色推葉去洗
點選開新視窗看原始圖檔

從這個位望入去就見到水盆的去水位了
點選開新視窗看原始圖檔

這個位就係大家話用管去通的去水位了
點選開新視窗看原始圖檔

*可惜拆唔到後面黑色推葉及水盆, 只好用布、牙刷及吸塵機盡力去除入面積滿塵垢的黑色風輪, 不過有耐心地清理---最後清理到9成污垢都好滿意了。

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
謝謝你,真係好詳細,
等我搵日試試先。
我上次都用過3M綠色個隻,整完好幾日....
我想問你有冇用野通下隻去水管?
我想搵個Pumper用膠喉去通下佢...

應用擴展 工具箱

新晉會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
VIP 群組
MP : 3 / 774
離線
參照:

terrybobo 寫道:
謝謝你,真係好詳細,
等我搵日試試先。
我上次都用過3M綠色個隻,整完好幾日....
我想問你有冇用野通下隻去水管?
我想搵個Pumper用膠喉去通下佢...

我個去水管暫時冇塞, 所以冇通到。

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
VIP 群組
註冊會員
HP : 242 / 1211
MP : 1475 / 49704
EXP: 46
離線
你真係好強, 果然係努力做好你份工作, 等我都叫我老公睇呢個方法先

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 147
MP : 21 / 6030
EXP: 89
離線
I tried to do similar cleaning like you mentioned and I am 100% sure that 去水位 is not blocked and works ok.

But water is still lacking from the case slowly.... any clue??

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
我想知可唔可以用水去沖個條管,因為我懷疑入面可能發霉。
因為佢應該冇塞,但日日開到第朝都好大陣up味....

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 147
MP : 21 / 6030
EXP: 89
離線
Yes, you can.

I tried before and that's why I know it is not blocked in my case.

應用擴展 工具箱

新晉會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 31
MP : 4 / 1287
EXP: 25
離線
I have exactly the same problem! It seems that the water condensed inside fails to drain through the normal tray right below but dripped through the join of the cover. I couldn't open further to check inside. Any others got this problem?

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 192
MP : 31 / 6041
EXP: 68
離線
nice

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 273
MP : 55 / 9885
EXP: 94
離線
Here below is a very good web forum on this topic :-

http://www.thp.com.hk/forums/thdeta.php?forum=4&pn=610

Enjoy !!!

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 89
MP : 11 / 2251
EXP: 59
離線
據你所講你部冷氣機的嗅味估計係街外面總去水喉位應該沒做U位喉,引致出面臭氣經總去水傳入你間房。第二可能性你可以用電筒照一照室內機出風口俗稱豬籠風扇係唔係鋪晒塵,如果你見到密曬就係臭味源頭。第三種可能性你經常係房內吃野,經過不同種類食物交叉吸入indoor排coil內引致。所以你先檢查以上情況,也可以搵華興冷氣的師父檢查,電話:34890078,胡師父。

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 102
MP : 13 / 3044
EXP: 11
離線
i had same problem... tolerated for 1 year..
got a new one this summer lah!

應用擴展 工具箱

新晉會員
註冊日期:
來自 hong kong
所屬群組:
註冊會員
MP : 3 / 622
離線
分體冷氣機清洗$1000/3部

其他項目:

專業冷氣工程 , 入雪種 , 安裝及維修。

室內裝修 ,改位工程,『一站式』服務。

機構系統保養。空調機組安裝及經銷。

全天候 24 小 時支援,緊急維修服務。

專業技師上門檢查$100/部。

華興冷氣工程公司
聯絡電話: 3489 0078(胡生)

應用擴展 工具箱

可以查看帖子.
不可發帖.
不可回復.
不可編輯自己的帖子.
不可刪除自己的帖子.
不可發起投票調查.
不可在投票調查中投票.
不可上傳附件.
不可不經審核直接發帖.

[高級搜索]