登入
主選單
討論區捷徑
誰在線上
33人線上 (24人在瀏覽討論區)

會員: 0
訪客: 33

更多…

正在瀏覽:   1 名遊客

« 1 (2) 3 »

回復: 街坊茶樓060﹕PIANO懷胎十月住院八月﹗人間之証明﹑日本溫泉揸車自由行
Q嘜榮譽會員
註冊日期:
來自 精神永遠長存維景灣畔
所屬群組:
VIP 群組
註冊會員
HP : 200 / 1002
MP : 882 / 41854
EXP: 9
離線
參照:

carlos 寫道:
高手係指挑戰Piano,講真,每次睇Piano既reply都係極盡詳細,連我呢d咁囉唆既人都鳴金收兵...

唉 ~ 咁又證明咗我老喇, 講野太長氣了 !

回復: 街坊茶樓060﹕PIANO懷胎十月住院八月﹗人間之証明﹑日本溫泉揸車自由行

註冊日期:
來自 OS Tower 10
所屬群組:
註冊會員
HP : 1069 / 1781
MP : 4666 / 74537
EXP: 27
離線
wow!

A 500 character essay.

我覺得古卓文唱歌好聽過我
應用擴展 工具箱

管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
HP : 252 / 1263
MP : 1659 / 52775
EXP: 53
離線
ho kam tung ah

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 488
MP : 164 / 20245
EXP: 54
離線
好感動呀

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
來自 南極
所屬群組:
VIP 群組
註冊會員
HP : 0 / 967
MP : 804 / 40429
EXP: 69
離線
piano,

徇眾要求,似乎你要再上來街坊茶樓再開咪。大家都關心你!!

管理小組會員
註冊日期:
來自 OS la
所屬群組:
管理員群組
VIP 群組
註冊會員
HP : 0 / 869
MP : 611 / 35721
EXP: 76
離線
好感動, 又一次證明母愛係好偉大!

btw, 係KKL的太太的家姐有左, 好似唔係佢太太喎!

應用擴展 工具箱

管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
VIP 群組
註冊會員
管理員群組
HP : 289 / 1447
MP : 2463 / 60554
EXP: 90
離線
琴姐個人真係好!!!!

好人有好報!!!

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
VIP 群組
HP : 0 / 906
MP : 680 / 37927
EXP: 26
離線
參照:

sky2005@ 寫道:
琴姐個人真係好!!!!

好人有好報!!!

琴姐 九百幾,成千字呀!

應用擴展 工具箱

管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
離線
參照:

aresma 寫道:
參照:

琴姐個人真係好!!!!

好人有好報!!!

c la, 會唔會有人抄左當做左訪問ga.. 或者加多少少出埋書tim ah

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
VIP 群組
離線
參照:

jadejade 寫道:
參照:

aresma 寫道:
參照:

琴姐個人真係好!!!!

好人有好報!!!

c la, 會唔會有人抄左當做左訪問ga.. 或者加多少少出埋書tim ah

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 150
MP : 22 / 5710
EXP: 2
離線
參照:

Piano 寫道:
參照:

Dark_Knight 寫道:
參照:

carlos 寫道:
Piano遇到高手了

高手﹖﹗
大家傾下計o者﹐既不是討論﹐更不是辯論﹐有甚麼高高低低呢﹖又要分甚高高低低呢﹖奇怪。

回KKL﹐先謝過你的捧場。至於PIANO暫未回覆﹐可能事忙未能抽空﹐盼諒。而有了初生小孩的人﹐時間多半變得不屬於自己﹐快為人父的你﹐可能快將感受得到。

稍代PIANO回答少許﹐如有錯漏﹐日後由PIANO補正。

1。據閒談與以往科林中的資料﹐PIANO只是因身子太差﹐胎兒情況不太穩定﹐且試過在家中暈倒要叫白車送入院。要記得﹐那裡是我們偉大的政~~~府~~~醫~~~院~~~啊~~~若PIANO不是情況十分嚴重﹐趕你走也來不及﹐那會繼續讓你住足八個月。

2。如無記錯﹐當日PIANO也是全職。

3。PIANO也說過﹐最初夫婦二人也極度不想要小孩﹐日日喊那是初期罷了﹐隨時光流過﹐由拒絕到接受﹐最後他們終於愛上這個屬於他倆的小孩。(好童話腔﹐嘻嘻)。

個人意見﹐如情況不是嚴重﹐又家中能有人照顧﹐當然在家中安胎比較好(鬼唔知咩)﹐因為住院真係好鬼悶o架。。。。。。

最後祝KKL太太身體健康﹐BB肥肥白白。

唔該晒你呀DK 果然係好街坊

1. 正如DK所講, 你唔好睇我好人好姐大大份咁, 其實我自小就身體好差, 早幾年時, 連醫生都有問過我有冇諗過要BB, 如果要就要盡早喇, 否則擔心我身體負荷唔到或會影響BB添, 所以我早兩年結婚時就同老公決定咗唔要BB, 以免連累到BB啫, 點知人算不如天算, 冇諗到食埋藥都中, 真係六合彩又唔見我中喎 由於我不嬲都有血糖低既問題, 好容易就會暈, 仲係訓訓吓覺先暈, 嗰吓先抵死, 邊有人知你係訓咗定係暈咗呢, 醫生話我個腦已經適應咗長時間處於血糖低既狀態, 所以係非常之危險, 佢講過就好似一部電腦行行吓俾人拔掉個電源咁, 隨時一秒鐘前仲好地地, 一秒鐘後突然會拍一聲暈低, 所以一知我有咗BB就即刻留咗張床俾我, 要我第一時間入院, 起初都有同醫生講價, 話住到個胎stable就可以出院回家休息架, 但點知我真係可以3日唔埋兩日就暈一暈, 係醫院都試過昏迷咗6-7次, 要call MO 黎幫我打drip吊糖水急救, 因為我d血管太幼, 白車d醫護人員或者普通既houseman都同唔到我打drip, 我生bb時都係要call 麻醉科醫生黎幫我响頸度打drip架. 所以無論我點求醫生俾我出院, 佢地都唔俾, 最多只係放個weekend俾我, 星期日晚一定要番去醫院, 番遲d都call 我

2. yes, 我當時係全職寫字樓番工架, 我係請足晒d病假+停薪番職, 所以我都預咗我生完之後會有咁既一日-->俾公司lay off 自己 !

3. 我當時日日喊係因為我同老公都接受唔到呢個事實, 加上我老公又叫我自己諗吓要定唔要個bb好, 萬一生咗個有問題既出黎咁點算 ?! 之後佢就好多日都冇黎探我, 就算有黎探我都係愁眉苦臉的, 攪到我真係好想唔要個bb, 我都有同醫生講我想唔要個bb, 但個醫生真係好好, 佢不停咁勸我, 有幾多人想要都要唔到, 你而家有咗, 係咪應該好好咁珍惜佢呢 ? 如果真係遲d驗到bb有問題時, 醫生會同你相糧係咪真係要放棄都未遲 ~ 日子慢慢一日一日咁過, 第一次同老公睇結構性超聲波, 第一次感覺到佢郁, 第一次聽到bb既心跳聲, 仲有每次昏迷之後救番醒, d 醫生好緊張咁幫我check吓bb有冇事時開始.... 我就知道我有多愛我肚裡面既bb了...... 真係非筆墨所能形容的 !

KKL, 我諗如果你太太真係好擔心, 而身體又真係麻麻地, 咁都可以考慮入院養胎, 到胎兒情況好stable先回家休養囉, 都係嗰句啦, 多d人關心, 保持心境開朗, 飲食均衡, 多d休息才是最重要 !

希望幫到你同你太太啦 ! 我都祝你好快就有個肥肥白白, 健健康康既BB !

Thanks Piano for your reply.

1. 原來你會隨時down機, 咁又真係幾牙煙, 唔慣得連政府醫院都收你住咁耐啦, 你的個案真係算少有, 而家生完bb的情況有否好轉呢? 我可能孤陋寡聞, 真係從未聽過人講話訓訓吓覺會暈咗, 對唔住, 你令我聯想起港台的星期二檔案. 陀bb陀到昏迷都真係幾令人替你擔心, 你丈夫都幾大壓力 ! 多口問句, 你bb一切正常嗎 ? Piano, 我真係幾想一睹你勞山真面呀, 全無惡意, 只是真的好佩服你 !

2. 你公司竟然等你生完之後lay off 你, 點解你唔告佢呢, 不是有勞工法例保障婦女的嗎 ? 你公司真無良.

3. 真係好感動, 我太太剛才睇到喊, 仲打電話叫埋同事睇, 你真係一個好媽媽!

Sorry, 我想更正一下, 其實係我太太的家姐有咗bb, 唔係我太太, 我和太太已經有一個bb了. 不過都好多謝大家的關心, 我會叫我太太的家姐睇的了, 不過如果Piano真的可以再現身說法就最好不過了, 因為似乎還有很多細節想知呢. 期待中 !

不知道下一集會訪問邊位街坊呢 ? 有些緊張添.

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
HP : 0 / 384
MP : 102 / 16089
EXP: 38
離線
參照:

KKL 寫道:
[quote]

Sorry, 我想更正一下, 其實係我太太的家姐有咗bb, 唔係我太太, 我和太太已經有一個bb了. 不過都好多謝大家的關心, 我會叫我太太的家姐睇的了, 不過如果Piano真的可以再現身說法就最好不過了, 因為似乎還有很多細節想知呢. 期待中 !

不知道下一集會訪問邊位街坊呢 ? 有些緊張添.

真係唔好意思﹐攪錯以為係你太太有BB。。。。。。鎖你。。。。。

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
參照:

Piano 寫道:
參照:

參照:

carlos 寫道:
Piano遇到高手了

高手﹖﹗
大家傾下計o者﹐既不是討論﹐更不是辯論﹐有甚麼高高低低呢﹖又要分甚高高低低呢﹖奇怪。

回KKL﹐先謝過你的捧場。至於PIANO暫未回覆﹐可能事忙未能抽空﹐盼諒。而有了初生小孩的人﹐時間多半變得不屬於自己﹐快為人父的你﹐可能快將感受得到。

1。據閒談與以往科林中的資料﹐PIANO只是因身子太差﹐胎兒情況不太穩定﹐且試過在家中暈倒要叫白車送入院。要記得﹐那裡是我們偉大的政~~~府~~~醫~~~院~~~啊~~~若PIANO不是情況十分嚴重﹐趕你走也來不及﹐那會繼續讓你住足八個月。

3。PIANO也說過﹐最初夫婦二人也極度不想要小孩﹐日日喊那是初期罷了﹐隨時光流過﹐由拒絕到接受﹐最後他們終於愛上這個屬於他倆的小孩。(好童話腔﹐嘻嘻)。

個人意見﹐如情況不是嚴重﹐又家中能有人照顧﹐當然在家中安胎比較好(鬼唔知咩)﹐因為住院真係好鬼悶o架。。。。。。

1. 正如DK所講, 你唔好睇我好人好姐大大份咁, 其實我自小就身體好差, 早幾年時, 連醫生都有問過我有冇諗過要BB, 如果要就要盡早喇, 否則擔心我身體負荷唔到或會影響BB添, 所以我早兩年結婚時就同老公決定咗唔要BB, 以免連累到BB啫, 點知人算不如天算, 冇諗到食埋藥都中, 真係六合彩又唔見我中喎 由於我不嬲都有血糖低既問題, 好容易就會暈, 仲係訓訓吓覺先暈, 嗰吓先抵死, 邊有人知你係訓咗定係暈咗呢, 醫生話我個腦已經適應咗長時間處於血糖低既狀態, 所以係非常之危險, 佢講過就好似一部電腦行行吓俾人拔掉個電源咁, 隨時一秒鐘前仲好地地, 一秒鐘後突然會拍一聲暈低, 所以一知我有咗BB就即刻留咗張床俾我, 要我第一時間入院, 起初都有同醫生講價, 話住到個胎stable就可以出院回家休息架, 但點知我真係可以3日唔埋兩日就暈一暈, 係醫院都試過昏迷咗6-7次, 要call MO 黎幫我打drip吊糖水急救, 因為我d血管太幼, 白車d醫護人員或者普通既houseman都同唔到我打drip, 我生bb時都係要call 麻醉科醫生黎幫我响頸度打drip架. 所以無論我點求醫生俾我出院, 佢地都唔俾, 最多只係放個weekend俾我, 星期日晚一定要番去醫院, 番遲d都call 我

2. yes, 我當時係全職寫字樓番工架, 我係請足晒d病假+停薪番職, 所以我都預咗我生完之後會有咁既一日-->俾公司lay off 自己 !

3. 我當時日日喊係因為我同老公都接受唔到呢個事實, 加上我老公又叫我自己諗吓要定唔要個bb好, 萬一生咗個有問題既出黎咁點算 ?! 之後佢就好多日都冇黎探我, 就算有黎探我都係愁眉苦臉的, 攪到我真係好想唔要個bb, 我都有同醫生講我想唔要個bb, 但個醫生真係好好, 佢不停咁勸我, 有幾多人想要都要唔到, 你而家有咗, 係咪應該好好咁珍惜佢呢 ? 如果真係遲d驗到bb有問題時, 醫生會同你相糧係咪真係要放棄都未遲 ~ 日子慢慢一日一日咁過, 第一次同老公睇結構性超聲波, 第一次感覺到佢郁, 第一次聽到bb既心跳聲, 仲有每次昏迷之後救番醒, d 醫生好緊張咁幫我check吓bb有冇事時開始.... 我就知道我有多愛我肚裡面既bb了...... 真係非筆墨所能形容的 !

KKL, 我諗如果你太太真係好擔心, 而身體又真係麻麻地, 咁都可以考慮入院養胎, 到胎兒情況好stable先回家休養囉, 都係嗰句啦, 多d人關心, 保持心境開朗, 飲食均衡, 多d休息才是最重要 !

希望幫到你同你太太啦 ! 我都祝你好快就有個肥肥白白, 健健康康既BB !

piano 小姐, 我太太有位朋友做雜誌記者的(健康專題), 想請你做個簡短的訪問, 不知你意下如何呢 ?

應用擴展 工具箱

管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
管理員群組
VIP 群組
HP : 261 / 1305
MP : 1822 / 54610
EXP: 21
離線
亞琴呢期好紅

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
VIP 群組
註冊會員
HP : 242 / 1211
MP : 1475 / 50635
EXP: 46
離線
真係好感動, 連我都想生埋一份呀

管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
離線
參照:

E&T 寫道:

5 D law

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
VIP 群組
離線
參照:

jadejade 寫道:
參照:

E&T 寫道:

5 D law
 係呀!5 D 

應用擴展 工具箱

管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
HP : 2105 / 2105
MP : 8056 / 87953
EXP: 21
離線
參照:

E&T 寫道:

Just do it!

應用擴展 工具箱

註冊日期:
來自 OS Tower 10
所屬群組:
註冊會員
HP : 1069 / 1781
MP : 4666 / 74537
EXP: 27
離線
參照:

carlos 寫道:
參照:

E&T 寫道:

Just do it!

x 2

我覺得古卓文唱歌好聽過我
應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
VIP 群組
註冊會員
離線
參照:

E&T 寫道:

坐言起行啦 ! 你一定會愛上呢種幸福的經歷架 !!!!!!

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
VIP 群組
註冊會員
離線
參照:

KKL 寫道:
參照:

Piano 寫道:
參照:

參照:

carlos 寫道:
Piano遇到高手了

高手﹖﹗

piano 小姐, 我太太有位朋友做雜誌記者的(健康專題), 想請你做個簡短的訪問, 不知你意下如何呢 ?

其實我的經歷都不是太特別, 只是住醫院的時間比起其他媽媽長些, 多謝你了 ...

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
VIP 群組
註冊會員
HP : 242 / 1211
MP : 1475 / 50635
EXP: 46
離線
我見得少, 我覺得你每個經歷都已經好特別了

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
參照:

Piano 寫道:
參照:

KKL 寫道:
參照:

Piano 寫道:
參照:

參照:

carlos 寫道:
Piano遇到高手了

高手﹖﹗

其實我的經歷都不是太特別, 只是住醫院的時間比起其他媽媽長些, 多謝你了 ...

Oh ! Will you reconsider again ? I learnt from Mr. E&T that you have a lot of strange experiences, isn't it ? Can you share it with us ?

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
VIP 群組
HP : 0 / 656
MP : 313 / 27429
離線
參照:

E&T 寫道:
我見得少, 我覺得你每個經歷都已經好特別了

x2

我起初知道你的經歷時都忍唔住話俾身邊朋友聽,真係你估拍戲咩!琴姐真係一個傳期人物!

btw,琴姐,咁我咪好榮幸,知道你咁多真人真事!

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
Hi Ms. Piano,

原來你的中文稱呼是琴組嗎 ? 你同呢度屋苑的人好似好熟咁, 聽Mr. E&T 同Mr. Hyatt 講你的經歷好傳期咁, 確令我有更大的好奇心想聽你的下集訪問, 請問幾時先播下集呢 ? 為何你一口拒絕做健康專欄的訪問呢 ? 有難言之忍 ? (代我太太的朋友問: 你可否重新考慮多次呢 ?)

應用擴展 工具箱

可以查看帖子.
不可發帖.
不可回復.
不可編輯自己的帖子.
不可刪除自己的帖子.
不可發起投票調查.
不可在投票調查中投票.
不可上傳附件.
不可不經審核直接發帖.

[高級搜索]