登入
主選單
討論區捷徑
誰在線上
30人線上 (22人在瀏覽討論區)

會員: 0
訪客: 30

更多…

正在瀏覽:   1 名遊客

(1) 2 3 »

街坊茶樓060﹕PIANO懷胎十月住院八月﹗人間之証明﹑日本溫泉揸車自由行
Guest_
做人母親甚艱難﹐靚女街坊PIANO懷胎十個月﹐居然要住足八個月醫院。PIANO如何由當日完全不想生BB﹐到艱苦的懷孕過程﹐到今天如何照顧愛兒﹐一一細說﹐娓娓道來。

影視台﹕慶祝[人間之証明]壹週年﹐竹野內豐夠哂野獸刑警﹑橫山惠夏川結衣松下奈緒靚女齊出﹑推理劇情更勝柯南金田七﹑仲有好戲之人緒形拳。係咪要叫無線ENCORE呢﹖

最緊要好玩﹕日本北海道自由行﹐超正網站訂車自己揸﹐訂酒店仲可以訂理溫泉同美食。想揸AE86玩秋明山有無計呢﹖

應用擴展 工具箱

回復: 街坊茶樓060﹕PIANO懷胎十月住院八月﹗人間之証明﹑日本溫泉揸車自由街﹑
管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
VIP 群組
註冊會員
管理員群組
HP : 289 / 1447
MP : 2463 / 60554
EXP: 90
離線
琴姐, 勁呀 !!!!!!

回復: 街坊茶樓060﹕PIANO懷胎十月住院八月﹗人間之証明﹑日本溫泉揸車自由街﹑
管理小組會員
註冊日期:
來自 Ocean Shores
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
HP : 231 / 1158
MP : 1302 / 48457
EXP: 33
離線
靚女街坊 PIANO 勁呀!!!!!!

管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
HP : 252 / 1263
MP : 1659 / 52775
EXP: 53
離線
參照:

AndySukSuk 寫道:
靚女街坊 PIANO 勁呀!!!!!!

x2

回復: 街坊茶樓060﹕PIANO懷胎十月住院八月﹗人間之証明﹑日本溫泉揸車自由行
管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
管理員群組
VIP 群組
HP : 0 / 976
MP : 824 / 40819
EXP: 6
離線

回復: 街坊茶樓060﹕PIANO懷胎十月住院八月﹗人間之証明﹑日本溫泉揸車自由行
管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
HP : 1091 / 1819
MP : 4988 / 75992
EXP: 77
離線
北海道揸車自由行

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
VIP 群組
HP : 0 / 906
MP : 680 / 37927
EXP: 26
離線
第六十集啦 

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 150
MP : 22 / 5710
EXP: 2
離線
參照:

PC168 寫道:
參照:

KKL 寫道:
In fact, where is the 街坊茶樓 ? In club house ? 只是本人的小小意見, 可否邀請一些有特別經歷和體驗的街坊來接受訪問, 例如, 經歷過股災的人/ 突然中咗六合彩/ 大病差些連命都冇(現在已康復了)/ 懷孕生仔的驚險歷程(陀bb陀得特別辛苦要住成一兩個月醫院先生得出)/ 幾經波折才能一起成為夫妻的...

請留意下星期播出之第60集《街坊茶樓》。

代我老婆問的, 她以為會聽到一些深入的經歷, 例如如何渡過住院的日子, 因為一般要住醫院養胎的case多的是, 但真的很少會聽到要住8個月這麼長, 不知住私家還是政府呢, 不過我答我老婆想多是私家了, 因為政府醫院通常一好番少少就會叫你出院番屋企休息. 住院時間咁長, 點打發時間, 唔知同一般的不用住院的媽媽有何分別, 又有什麼特別要注意事項, 因為本人太太的家姐是屬於高齡產婦, 現在剛剛知道有了bb 3個月, 很擔心是否要住院比較好, 不知piano有冇any commemt ? 其實有冇多d可以分享呢? 題外話, 其實piano是否真的住了8個月醫院這麼長 ? 還是聽完我留低的意見, 所以講長些時間呢 ? 如果是真的話就真係令我好佩服, 不知她丈夫如何打發沒有太太的日子和如何陪伴住她呢 ?

應用擴展 工具箱

管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
HP : 252 / 1263
MP : 1659 / 52775
EXP: 53
離線
ng hei ah.. she really live there for long time ga..

管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
HP : 2105 / 2105
MP : 8056 / 87953
EXP: 21
離線
8個月住公立都要兩皮幾喎

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
參照:

jadejade 寫道:
ng hei ah.. she really live there for long time ga..

She really lives there for 8 months ? By the way, what means "ng hei ah" ? Her name ?

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
參照:

carlos 寫道:
8個月住公立都要兩皮幾喎

So, if she lived in private hospital for 8 months, how much will it cost ? You mean you know that she was living at public hospital for 8 months ? Really ?

應用擴展 工具箱

管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
VIP 群組
註冊會員
管理員群組
HP : 289 / 1447
MP : 2463 / 60554
EXP: 90
離線
參照:

KKL 寫道:
參照:

She really lives there for 8 months ? By the way, what means "ng hei ah" ? Her name ?

ng hei ah = 唔係呀.

我地舊年好多街坊由琴姐入院開始已經係forum不停支持佢, 佢好多時weekend可以番home過.....係一段好漫長的經歷....唔係個個都可以.
為左個bb, 我地都覺得琴姐好偉大.

不過詳細的情形都係等琴姐自己講好d

又或者你可以pm佢私下同佢傾, 如果你想佢分享多d.

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
參照:

sky2005@ 寫道:
參照:

KKL 寫道:
參照:

我地舊年好多街坊由琴姐入院開始已經係forum不停支持佢, 佢好多時weekend可以番home過.....係一段好漫長的經歷....唔係個個都可以.

由於我和太太都要工作, 實在不方便於工作時間上網看私人野, 只可以工餘or午飯時才可以上網, 而偶然機會下聽朋友口中得知原來我們這個屋苑竟然有電台聽, 所以才嘗試收聽, 亦留下了少少意見, 竟然間真的可以有機會收聽到一些真人真事的分享, 可惜只是太短太皮毛, 有些少未入肉的感覺. 不知piano可否有時間在這裡分享下你的親身經歷? 或會否再會做多次訪問呢? 不知是否帶給你們太多麻煩, 但總覺得這些真實的經歷確實幾值得收聽, 我亦可以叫我的親友一起收聽和分享.

應用擴展 工具箱

註冊日期:
來自 OS Tower 10
所屬群組:
註冊會員
HP : 1069 / 1781
MP : 4666 / 74537
EXP: 27
離線
靚女街坊 PIANO

我覺得古卓文唱歌好聽過我
應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
來自 精神永遠長存維景灣畔
所屬群組:
VIP 群組
註冊會員
HP : 200 / 1002
MP : 882 / 41854
EXP: 9
離線
參照:

參照:

KKL 寫道:
參照:

好彩有班街坊o係度, 唔係仲以為我作大添, 不過我亦諗唔到理由點解要搵呢d野黎作大囉, anyway, 當時真係好感動架, 有班好街坊, 好醫生, 好病友, 同埋肚裡面既bb陪住我支持自己, 而家回想起確實感觸良多, 經歷難忘 !!!

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
VIP 群組
註冊會員
離線
參照:

KKL 寫道:
參照:

參照:

KKL 寫道:
參照:

由於我和太太都要工作, 實在不方便於工作時間上網看私人野, 只可以工餘or午飯時才可以上網, 而偶然機會下聽朋友口中得知原來我們這個屋苑竟然有電台聽, 所以才嘗試收聽, 亦留下了少少意見, 竟然間真的可以有機會收聽到一些真人真事的分享, 可惜只是太短太皮毛, 有些少未入肉的感覺. 不知piano可否有時間在這裡分享下你的親身經歷? 或會否再會做多次訪問呢? 不知是否帶給你們太多麻煩, 但總覺得這些真實的經歷確實幾值得收聽, 我亦可以叫我的親友一起收聽和分享.

其實你想知d咩呢 ? 點先算入肉呢 ? 我係week 5 就俾醫生捉咗入院觀察, 初頭的階段係最辛苦, 因為精神上同心理上仲未能夠接受呢d意外竟然會發生, 因為當時我同我老公都堅決唔要bb的, 我亦有質問醫生點解食咗藥都會有bb, 佢淨係答我呢個世界冇100%guarantee的, 就算食藥都只係得99.9%save 架咋 接落黎就係唔識點去面對, 所以起初住醫院時, 我真係日日都喊架.... 而不經不覺就咁住到生為止了, 當然到最後我地梗係好感謝上天給我這個恩賜啦 !!!

呀, 我係住足8個月政府醫院的 !

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
VIP 群組
HP : 0 / 906
MP : 680 / 37927
EXP: 26
離線
piano 要繼續開咪呀 

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
參照:

Piano 寫道:
參照:

KKL 寫道:
參照:

參照:

KKL 寫道:
參照:

其實你想知d咩呢 ? 點先算入肉呢 ? 我係week 5 就俾醫生捉咗入院觀察, 初頭的階段係最辛苦, 因為精神上同心理上仲未能夠接受呢d意外竟然會發生, 因為當時我同我老公都堅決唔要bb的, 我亦有質問醫生點解食咗藥都會有bb, 佢淨係答我呢個世界冇100%guarantee的, 就算食藥都只係得99.9%save 架咋 接落黎就係唔識點去面對, 所以起初住醫院時, 我真係日日都喊架.... 而不經不覺就咁住到生為止了, 當然到最後我地梗係好感謝上天給我這個恩賜啦 !!!

實在太難以令人置信了, 8個月都係住政府醫院 ! 政府醫院肯比你住足8個月, 相信你都非等閒之輩, 究竟有什麼大病要住這麼耐 ? 只是好奇, 如覺得不方便可以不提吧. 我都唔知應該可以問些什麼, 但真係好有好奇心, 你是如何渡過這8個月時間, 我太太的家姐真的很有興趣想知道多一些, 因為佢想入私家安胎, 但就是不知道是否需要, 問過醫生, 但都只答她若她真是很擔心就都可以, 但其實在家休息也可以了. 其實住醫院安胎是以真的好好多呢? 有什麼好處 ? 又是否值得放棄份工而住咁耐醫院呢? (我估你是冇工作才可以長住醫院8個月, 但我太太的家姐是全職工作寫字樓的, 相信還要考慮這個問題.)

再代我太太問, 為何你有了bb竟然會日日喊 ? 雖然聽你講話冇計劃要bb, 但如果真的有了, 都不用日日喊呀? 我是否太多問題呢, 真係麻煩到你, sorry !

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
參照:

aresma 寫道:
piano 要繼續開咪呀 

我附和!

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
參照:

KKL 寫道:
參照:

Piano 寫道:
參照:

KKL 寫道:
參照:

參照:

KKL 寫道:
參照:

實在太難以令人置信了, 8個月都係住政府醫院 ! 政府醫院肯比你住足8個月, 相信你都非等閒之輩, 究竟有什麼大病要住這麼耐 ? 只是好奇, 如覺得不方便可以不提吧. 我都唔知應該可以問些什麼, 但真係好有好奇心, 你是如何渡過這8個月時間, 我太太的家姐真的很有興趣想知道多一些, 因為佢想入私家安胎, 但就是不知道是否需要, 問過醫生, 但都只答她若她真是很擔心就都可以, 但其實在家休息也可以了. 其實住醫院安胎是以真的好好多呢? 有什麼好處 ? 又是否值得放棄份工而住咁耐醫院呢? (我估你是冇工作才可以長住醫院8個月, 但我太太的家姐是全職工作寫字樓的, 相信還要考慮這個問題.)

再代我太太問, 為何你有了bb竟然會日日喊 ? 雖然聽你講話冇計劃要bb, 但如果真的有了, 都不用日日喊呀? 我是否太多問題呢, 真係麻煩到你, sorry !

Oh still no response.

應用擴展 工具箱

管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
離線
Piano遇到高手了

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
HP : 0 / 384
MP : 102 / 16089
EXP: 38
離線
參照:

carlos 寫道:
Piano遇到高手了

高手﹖﹗
大家傾下計o者﹐既不是討論﹐更不是辯論﹐有甚麼高高低低呢﹖又要分甚高高低低呢﹖奇怪。

回KKL﹐先謝過你的捧場。至於PIANO暫未回覆﹐可能事忙未能抽空﹐盼諒。而有了初生小孩的人﹐時間多半變得不屬於自己﹐快為人父的你﹐可能快將感受得到。

稍代PIANO回答少許﹐如有錯漏﹐日後由PIANO補正。

1。據閒談與以往科林中的資料﹐PIANO只是因身子太差﹐胎兒情況不太穩定﹐且試過在家中暈倒要叫白車送入院。要記得﹐那裡是我們偉大的政~~~府~~~醫~~~院~~~啊~~~若PIANO不是情況十分嚴重﹐趕你走也來不及﹐那會繼續讓你住足八個月。

2。如無記錯﹐當日PIANO也是全職。

3。PIANO也說過﹐最初夫婦二人也極度不想要小孩﹐日日喊那是初期罷了﹐隨時光流過﹐由拒絕到接受﹐最後他們終於愛上這個屬於他倆的小孩。(好童話腔﹐嘻嘻)。

個人意見﹐如情況不是嚴重﹐又家中能有人照顧﹐當然在家中安胎比較好(鬼唔知咩)﹐因為住院真係好鬼悶o架。。。。。。

最後祝KKL太太身體健康﹐BB肥肥白白。

應用擴展 工具箱

管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
離線
高手係指挑戰Piano,講真,每次睇Piano既reply都係極盡詳細,連我呢d咁囉唆既人都鳴金收兵...

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
VIP 群組
註冊會員
離線
參照:

Dark_Knight 寫道:
參照:

carlos 寫道:
Piano遇到高手了

高手﹖﹗
大家傾下計o者﹐既不是討論﹐更不是辯論﹐有甚麼高高低低呢﹖又要分甚高高低低呢﹖奇怪。

回KKL﹐先謝過你的捧場。至於PIANO暫未回覆﹐可能事忙未能抽空﹐盼諒。而有了初生小孩的人﹐時間多半變得不屬於自己﹐快為人父的你﹐可能快將感受得到。

稍代PIANO回答少許﹐如有錯漏﹐日後由PIANO補正。

1。據閒談與以往科林中的資料﹐PIANO只是因身子太差﹐胎兒情況不太穩定﹐且試過在家中暈倒要叫白車送入院。要記得﹐那裡是我們偉大的政~~~府~~~醫~~~院~~~啊~~~若PIANO不是情況十分嚴重﹐趕你走也來不及﹐那會繼續讓你住足八個月。

2。如無記錯﹐當日PIANO也是全職。

3。PIANO也說過﹐最初夫婦二人也極度不想要小孩﹐日日喊那是初期罷了﹐隨時光流過﹐由拒絕到接受﹐最後他們終於愛上這個屬於他倆的小孩。(好童話腔﹐嘻嘻)。

個人意見﹐如情況不是嚴重﹐又家中能有人照顧﹐當然在家中安胎比較好(鬼唔知咩)﹐因為住院真係好鬼悶o架。。。。。。

最後祝KKL太太身體健康﹐BB肥肥白白。

唔該晒你呀DK 果然係好街坊

1. 正如DK所講, 你唔好睇我好人好姐大大份咁, 其實我自小就身體好差, 早幾年時, 連醫生都有問過我有冇諗過要BB, 如果要就要盡早喇, 否則擔心我身體負荷唔到或會影響BB添, 所以我早兩年結婚時就同老公決定咗唔要BB, 以免連累到BB啫, 點知人算不如天算, 冇諗到食埋藥都中, 真係六合彩又唔見我中喎 由於我不嬲都有血糖低既問題, 好容易就會暈, 仲係訓訓吓覺先暈, 嗰吓先抵死, 邊有人知你係訓咗定係暈咗呢, 醫生話我個腦已經適應咗長時間處於血糖低既狀態, 所以係非常之危險, 佢講過就好似一部電腦行行吓俾人拔掉個電源咁, 隨時一秒鐘前仲好地地, 一秒鐘後突然會拍一聲暈低, 所以一知我有咗BB就即刻留咗張床俾我, 要我第一時間入院, 起初都有同醫生講價, 話住到個胎stable就可以出院回家休息架, 但點知我真係可以3日唔埋兩日就暈一暈, 係醫院都試過昏迷咗6-7次, 要call MO 黎幫我打drip吊糖水急救, 因為我d血管太幼, 白車d醫護人員或者普通既houseman都同唔到我打drip, 我生bb時都係要call 麻醉科醫生黎幫我响頸度打drip架. 所以無論我點求醫生俾我出院, 佢地都唔俾, 最多只係放個weekend俾我, 星期日晚一定要番去醫院, 番遲d都call 我

2. yes, 我當時係全職寫字樓番工架, 我係請足晒d病假+停薪番職, 所以我都預咗我生完之後會有咁既一日-->俾公司lay off 自己 !

3. 我當時日日喊係因為我同老公都接受唔到呢個事實, 加上我老公又叫我自己諗吓要定唔要個bb好, 萬一生咗個有問題既出黎咁點算 ?! 之後佢就好多日都冇黎探我, 就算有黎探我都係愁眉苦臉的, 攪到我真係好想唔要個bb, 我都有同醫生講我想唔要個bb, 但個醫生真係好好, 佢不停咁勸我, 有幾多人想要都要唔到, 你而家有咗, 係咪應該好好咁珍惜佢呢 ? 如果真係遲d驗到bb有問題時, 醫生會同你相糧係咪真係要放棄都未遲 ~ 日子慢慢一日一日咁過, 第一次同老公睇結構性超聲波, 第一次感覺到佢郁, 第一次聽到bb既心跳聲, 仲有每次昏迷之後救番醒, d 醫生好緊張咁幫我check吓bb有冇事時開始.... 我就知道我有多愛我肚裡面既bb了...... 真係非筆墨所能形容的 !

KKL, 我諗如果你太太真係好擔心, 而身體又真係麻麻地, 咁都可以考慮入院養胎, 到胎兒情況好stable先回家休養囉, 都係嗰句啦, 多d人關心, 保持心境開朗, 飲食均衡, 多d休息才是最重要 !

希望幫到你同你太太啦 ! 我都祝你好快就有個肥肥白白, 健健康康既BB !

可以查看帖子.
不可發帖.
不可回復.
不可編輯自己的帖子.
不可刪除自己的帖子.
不可發起投票調查.
不可在投票調查中投票.
不可上傳附件.
不可不經審核直接發帖.

[高級搜索]