登入
主選單
討論區捷徑
誰在線上
24人線上 (20人在瀏覽討論區)

會員: 0
訪客: 24

更多…

正在瀏覽:   1 名遊客

冇文化的特首
管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
HP : 0 / 743
MP : 418 / 31102
EXP: 75
離線
冇文化的特首,反指別人講粗口、「爛仔」。

「不賢者而居高位,是播其惡於眾也」

白話文翻譯︰如果不是賢德的人佔據了統治地位,就會把他的惡行敗德傳播給老百姓。

出自四書《孟子》卷七 離婁章句上

全文︰仁者宜在高位。不仁而在高位。是播其惡於眾也。上無道揆也。下無法守也。朝不信道。工不信度。君子犯義。小人犯刑。國之所存者幸也。

白話文翻譯︰所以只有仁慈的人才應該居於統治地位。如果不仁慈的人佔據了統治地位,就會把他的惡行敗德傳播給老百姓。在上的沒有道德規範,在下的人沒有法規制度;朝廷不信道義,工匠不信尺度,官吏觸犯義理,百姓觸犯刑律。如此下去,國家還能生存就真是太僥倖了。

http://ctext.org/mengzi/li-lou-i/zh

「雞鳴狗盜出其門,士所以不至也」

白話文翻譯︰雞鳴狗盜之徒出現在他的門庭上,這就是賢士不歸附他的原因。

出自《讀〈孟嘗君傳〉》北宋 王安石

全文︰世皆稱孟嘗君能得士,士以故歸之;而卒賴其力以脫於虎豹之秦。 嗟乎! 孟嘗君特雞鳴狗盜之雄耳,豈足以言得士? 不然,擅齊之強,得一士焉,宜可以南面而製秦,尚何取雞鳴狗盜之力哉? 夫雞鳴狗盜之出其門,此士之所以不至也。

白話文翻譯︰世人都稱孟嘗君能夠贏得納士, 賢士因為這個緣故歸順他,(孟嘗君)終於依靠他們的力量,從像虎豹一樣(兇殘)的秦國逃脫出來。 唉! 孟嘗君只不過是一群雞鳴狗盜的首領罷了,難道值得說得到了賢士? 如果不是這樣,(孟嘗君)擁有齊國強大的國力,(只要)得到一個(真正的)賢士,(齊國)就應當可以依靠國力面向南方稱王而製服秦國,哪裡還要藉助雞鳴狗盜之徒的力量呢? 雞鳴狗盜之徒出現在他的門下,這就是(真正的)賢士不到他門下的原因。

http://baike.baidu.com/view/948674.html?fromTaglist

應用擴展 工具箱

回復: 冇文化的特首
新晉會員
註冊日期:
來自 hong kong
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 49
MP : 6 / 1332
EXP: 97
離線
[size=x-large]呢條特首正契弟!淨係識弄權擺款,高高在上咁,最鍾意俾面色人睇,夠薑就返祖國對住胡總、溫總黑面,即刻派條靚王光亞鏟佢上天花板!公然講親疏有別,違反香港核心價值公平、公正,當香港市民無到! [/size]

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
來自 HK
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 244
MP : 46 / 6182
EXP: 79
離線
第一,會拋幾句八古文的人,不見得就比不會拋的有文化;其實想拋什麼文時,随便去google一下,要幾多就有幾多啦。

第二,有冇所謂「文化」,跟做唔做到嘢,甚至會唔會做對市民有利嘅嘢,似乎又無乜直接關係嘅喎。

曾特首係無乜政績可言,但係都唔見得果D有「文化」嘅議員,除咗掟嘢,衝擊,搞公投,出風頭之外,又有為市民做過D乜嘢好嘢。

特首我哋無份選,但係下次選議員時,市民真係要想清想楚,邊D人係會為市民做嘢,邊D人只係會為自己出位,在鏡頭前出風頭,先好去投票呀。

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
VIP 群組
HP : 0 / 614
MP : 269 / 25667
EXP: 59
離線
參照:

offwong 寫道:
第一,會拋幾句八古文的人,不見得就比不會拋的有文化;其實想拋什麼文時,随便去google一下,要幾多就有幾多啦。

第二,有冇所謂「文化」,跟做唔做到嘢,甚至會唔會做對市民有利嘅嘢,似乎又無乜直接關係嘅喎。

曾特首係無乜政績可言,但係都唔見得果D有「文化」嘅議員,除咗掟嘢,衝擊,搞公投,出風頭之外,又有為市民做過D乜嘢好嘢。

特首我哋無份選,但係下次選議員時,市民真係要想清想楚,邊D人係會為市民做嘢,邊D人只係會為自己出位,在鏡頭前出風頭,先好去投票呀。

應用擴展 工具箱

管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
HP : 0 / 843
MP : 567 / 35220
EXP: 73
離線
文化? 唔好話特首定議員, 整個香港都無.

資深會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 703
MP : 367 / 29213
EXP: 14
離線
"第一,會拋幾句八古文的人,不見得就比不會拋的有文化;其實想拋什麼文時,随便去google一下,要幾多就有幾多啦。

特首我哋無份選,但係下次選議員時,市民真係要想清想楚,邊D人係會為市民做嘢,邊D人只係會為自己出位,在鏡頭前出風頭,先好去投票呀。"

AGREE!

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
來自 HK
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 137
MP : 19 / 3460
EXP: 48
離線
原來有部份嘅「文化」,係來自果間有「文化」嘅傳媒機構老闆嘅捐款嘅。

應用擴展 工具箱

高級會員
註冊日期:
來自 OS
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 386
MP : 103 / 16143
EXP: 46
離線
唔掟嘢,衝擊,搞公投,出風頭之外,又有為市民做過D乜嘢好嘢?
有! 秘密約見中聯辦通過政改方案! 否定2012普選! 增加5名間接選舉議員!

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
來自 HK
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 137
MP : 19 / 3460
EXP: 48
離線
睇唔倒為狙擊對手嚟部署選舉,會為市民做倒D乜嘢好嘢,點樣可以改善倒民生。睇唔倒為幾十萬外傭爭取居港權,點樣可以為香港嘅住屋,醫療,教育,基層就業等帶來改善。睇唔倒收口唔遣責果D作新聞侵人私隱敗壞社會道德嘅文字傳媒機構嘅政教黨派和人物,點樣可以為社會維護道德公義。呢D都會回味一下先去投票嘅。

應用擴展 工具箱

可以查看帖子.
不可發帖.
不可回復.
不可編輯自己的帖子.
不可刪除自己的帖子.
不可發起投票調查.
不可在投票調查中投票.
不可上傳附件.
不可不經審核直接發帖.

[高級搜索]