登入
主選單
討論區捷徑
誰在線上
48人線上 (43人在瀏覽討論區)

會員: 1
訪客: 47

Robbi, 更多…

正在瀏覽:   1 名遊客

« 1 (2) 3 4 »

回復: 派傳單嘅 “葉子祈” 係乜水?
Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 596
MP : 252 / 24757
EXP: 86
離線
屋苑政治化、晚晚系到叫,唔諗啲BB丶要休息的病人丶老人家丶考試的要溫習,連最基本的鄰舍的品德都冇,仲要選果啲黃丶藍、黑。

應用擴展 工具箱

資深會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 703
MP : 367 / 29247
EXP: 14
離線
同意. 晚晚系到叫,以為自己好有形,連最基本鄰舍的尊重都冇,請行使自己的自由時, 不要打擾其他人.

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 596
MP : 252 / 24757
EXP: 86
離線
2003年買維景,鍾意環境寧靜,當時鳥雨花香,管理又好,管理費應該平盡TKO,我小男人冇要求。

如果要叫請番屋企係窗度叫,唔好唔嘈自己家人去嘈其他住户,咁都叫公義?

應用擴展 工具箱

高級會員
註冊日期:
來自 OS
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 386
MP : 103 / 16162
EXP: 46
離線
其實咁多人話不談政治,現在還講這番說話真係有啲離地。區議員可選特首,區議會可以支持政府送中條例這不是政治嗎? 話不想搞政治的人就是不想你搞政治,但正正佢就係搞緊政治。 現任嘅議員和哪吒不是同一黨嗎?

應用擴展 工具箱

高級會員
註冊日期:
來自 OS
所屬群組:
註冊會員
離線
建制派尤其是民建聯最多圍標事件

應用擴展 工具箱

資深會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 543
MP : 206 / 17375
EXP: 75
離線
選區議員本身就係一件關於政治啦, 而家唔係選業委會呀, 要分清楚.

現任陳生成日跟方國珊出現, 立場唔見得好.

應用擴展 工具箱

資深會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 703
MP : 367 / 29247
EXP: 14
離線
看一個人的表現最重要. 對於這個地區做到野, 有成積. 相反,新候選人明顯是為了獲得政治權力, 玩政治 & 玩香港政府 (如民主黨). 看看這次選舉, 這個政黨有多少人參選: 漁翁撒網

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 172
MP : 26 / 5094
EXP: 89
離線
連選舉宣傳到咁專制我點可以相信陳繼偉係公正左呢

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
都係果句,陳生
私心大
能力低

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 96
MP : 12 / 2988
EXP: 85
離線
林鄭777票,有一票係要多謝陳先生。

應用擴展 工具箱

高級會員
註冊日期:
來自 OS
所屬群組:
註冊會員
離線
報紙都有報導,明明係有候選人被打和掉手機落橋都可以話係陳水扁事件⋯⋯很有大公、文滙報質素

應用擴展 工具箱

高級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 318
MP : 72 / 11058
EXP: 75
離線
建制派同泛民政黨對待區選嘅分別係:
建制派資源多,就算未係自己地頭,早一兩年已經會派人做下門面嘢,增取曝光;
派民就臨選之前兩三個月,分好餅仔先會派人空降,除咗著重政治議題之外,有冇該選區地區工作經驗係唔會考慮,以為打自己黨招牌就夠,唔考慮街坊感受。

我哋維景、隔離都善、彩健都係咁樣空降無厘頭,彩明商場對出巴士站,近排假日就有個靚仔出來量血壓,之前唔見佢咁主動。就算我冇錢買血壓計,行多兩步去體育館,有血壓計,新換電子磅仲可以自動度高、計 BMI ,仲等你慢慢量?

反正區議員只係做民生嘢,條街多狗屎、街燈唔夠光、公園有冇搖搖板之類,就你話村長點唔好,起碼真係做到嘢。
我對臨選舉兩三個月,突然會走出來關心我哋嘅人,真係好懷疑除咗選票,有幾真心我哋區?如果真係有心選,起碼早一年蒲頭做下嘢曝光,街坊先敢投俾你。

村長嘅競選刊物,基本上睇維景通訊已夠;
葉先生果份,除咗政治嘢,所有民生嘢都只係上網抄功課水平。唔想串佢,但真係懷疑佢自己寫出嚟嘅嘢,有幾多佢真係有去了解過?

應用擴展 工具箱

管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
HP : 2105 / 2105
MP : 8056 / 88020
EXP: 21
離線
參照:

duncan9394 寫道:
建制派資源多,就算未係自己地頭,早一兩年已經會派人做下門面嘢,增取曝光;
派民就臨選之前兩三個月,分好餅仔先會派人空降,除咗著重政治議題之外,有冇該選區地區工作經驗係唔會考慮,以為打自己黨招牌就夠,唔考慮街坊感受。

我哋維景、隔離都善、彩健都係咁樣空降無厘頭,彩明商場對出巴士站,近排假日就有個靚仔出來量血壓,之前唔見佢咁主動。就算我冇錢買血壓計,行多兩步去體育館,有血壓計,新換電子磅仲可以自動度高、計 BMI ,仲等你慢慢量?

反正區議員只係做民生嘢,條街多狗屎、街燈唔夠光、公園有冇搖搖板之類,就你話村長點唔好,起碼真係做到嘢。
我對臨選舉兩三個月,突然會走出來關心我哋嘅人,真係好懷疑除咗選票,有幾真心我哋區?如果真係有心選,起碼早一年蒲頭做下嘢曝光,街坊先敢投俾你。

葉先生果份,除咗政治嘢,所有民生嘢都只係上網抄功課水平。唔想串佢,但真係懷疑佢自己寫出嚟嘅嘢,有幾多佢真係有去了解過?

最大問題係葉生同維景無任何關係,唔係業主,甚至唔係租客,真係唔知靠咩嚟維護維景居民利益

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
嘩,寫咁多嘢.
陳生,係唔係選情告急?

應用擴展 工具箱

高級會員
註冊日期:
來自 OS
所屬群組:
註冊會員
離線
陳某獲工聯會點名加持, 真係恭喜晒, 又話不要政黨政治?

應用擴展 工具箱

高級會員
註冊日期:
來自 OS
所屬群組:
註冊會員
離線
參照:

carlos 寫道:
參照:

duncan9394 寫道:

最大問題係葉生同維景無任何關係,唔係業主,甚至唔係租客,真係唔知靠咩嚟維護維景居民利益

有甚麼關係? 如果本屋苑無人參選咁係咪要取消維景區議藉?

應用擴展 工具箱

管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
離線
參照:

kingk3k 寫道:

1. 本選區只有一個屋苑,就是維景灣畔
2. 是次三位候選人只有一位不是住在本屋苑
3. 姓葉的沒有任何社區往績,除了政治訴求,看不到如何落地
4. 他不是住客,出師無名,連投訴都難,怎捍衛我們利益?

應用擴展 工具箱

Q嘜榮譽會員
註冊日期:
所屬群組:
VIP 群組
註冊會員
HP : 0 / 830
MP : 546 / 34727
EXP: 22
離線
參照:

carlos 寫道:
參照:

kingk3k 寫道:

1. 本選區只有一個屋苑,就是維景灣畔
2. 是次三位候選人只有一位不是住在本屋苑
3. 姓葉的沒有任何社區往績,除了政治訴求,看不到如何落地
4. 他不是住客,出師無名,連投訴都難,怎捍衛我們利益?

AGREE, 不明白理智既維景人為何只會看顏色去選人, 相信他連社會工作經驗都欠缺....

記得以前我區出過一民主黨女區議員, 除了選舉那幾天, 你不會知道她的存在.

叫口號很容易, 要批評更容易, 現實我們是需要某種妥協及合作才可以建設及進步, 還要毅力.

我從無投過票給現任議員, 但單看他出席各種活動會議及跟進事情的毅力, 看到他的努力及堅毅, 有這樣的人為我們服務, 我會選擇相信佢而不是一個完全不認識的人.

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
其實我同陳生傾過幾次,我記得有-次問佢点解同方小姐咁多合作,又同-組織?点解唔試下同其它組織合作下,你估佢点答我

我哋唔係政黨嚟㗎。我哋只係一個組織。如果係政黨嘅話呢要上繳10%㗎
……, 點解佢唔係答我佢哋嘅政治理念相近,所以合作,而係答我有關錢嘅問題呢?

區議會係一個政府嘅諮詢民意既組織,一個唔想其它候選人接觸維景居民,自己又唔接觸維景居民嘅人,我點可以相信佢有勇氣反映我哋嘅意見

我覺得佢對外真係冇呢一個能力,陳生絕對唔係一個稱職嘅區議員

佢都負負碌碌做咗十幾年啦

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
另一次經驗
我問佢有冇機會試下同多D泛民合作,佢第一句答案就係話唔想同流合污......., 又話人哋抹黑佢,講咗好多嘢…………………………

淨係冇問我點解想咁。

喺嗰次嘅談話經驗,我感覺唔到佢想同我溝通, 區議員最主要嘅職責在同居民溝通。

我都住咗維景十幾年㗎喇,我真係唔能夠相信佢係一個稱職嘅區議員

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
佢派嘢嘅時候,我都唔覺得有居民鍾意同佢溝通。

如果佢堂堂正正話佢係建制嘅,我會尊重佢,佢而家嘅情況就係左閃右避 畀我嘅感覺係利益行先

應用擴展 工具箱

管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
離線
參照:

eddiew9621 寫道:
佢派嘢嘅時候,我都唔覺得有居民鍾意同佢溝通。

如果佢堂堂正正話佢係建制嘅,我會尊重佢,佢而家嘅情況就係左閃右避 畀我嘅感覺係利益行先

公道說話,如果係利益行先,人哋果啲法團/業委會主席年年都可以買層樓,但我見so far盤數幾好囉,你又唔可以抹煞佢做到十幾年無加管理費呢啲功勞,我曾經問過佢點解要黐住方國珊,佢話根本係無所謂真正獨立嘅議員,因為連動議都做唔到(要有人和議),唔評論呢句嘢啱唔啱,大家有選擇權,維景5千幾戶,好難令到人人都滿意

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
離線
你意思係佢做業委尚可,區議員唔掂?

應用擴展 工具箱

管理小組會員
註冊日期:
所屬群組:
管理員群組
註冊會員
VIP 群組
離線
參照:

eddiew9621 寫道:
你意思係佢做業委尚可,區議員唔掂?

拿,so far我只講我見到嘅嘢,唔講任何立場
1. 佢用維景天地講自己嘅嘢我唔認同係好嘅做法
2. 佢維景天地/選舉刊物講自己做咗嘅嘢/開咗嘅會係有得fact check
3. 區議員有分黨派係事實,亦都解釋到就算係將軍澳區同其他黨派有共識係有困難,例如我問過佢可唔可以開埋296D過調景嶺,佢有show俾我書信反映過,但得唔到其他派別區議員同意,所以暫時仲未做到
4. 現在區議員太政治化,你見趙家賢俾人咬耳仔就知。陳生都盡量低調唔表態,我反而覺得對我哋黎講比較安全。如果我哋揀個勁黃,可能結果係做政治嘢為主,民生袋住先。

應用擴展 工具箱

中級會員
註冊日期:
所屬群組:
註冊會員
HP : 0 / 96
MP : 12 / 2988
EXP: 85
離線
負負碌碌,絕對同意!紅磚路度閘我最不滿,在自己地方起度閘有幾難,咁都要歌功頌德。有承擔的就應該同政府周旋,放棄澳景路的管理權,我地又不是澳景路業主,做嘜要負責維修費。其實我地只要守住維景門口,不准未經授權車輛經過,外來車輛不能取道維景,條路開放又如何?

應用擴展 工具箱

可以查看帖子.
不可發帖.
不可回復.
不可編輯自己的帖子.
不可刪除自己的帖子.
不可發起投票調查.
不可在投票調查中投票.
不可上傳附件.
不可不經審核直接發帖.

[高級搜索]